Fotó: Vajda János

Hagyomány, hogy nyári programsorozatukat egy nagy szabású majálissal kezdik. Ezúttal egy Oldtimer találkozóval bővült, ahol több mint 100 autó és 30 motor volt a délelőtt folyamán a kiállításon – mondta Bodnár Krisztián, Szirmabesenyő polgármestere. Hozzátette: a majális programját is úgy rakták össze, hogy a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt érdekes legyen. Egy helyi vállalkozás volt az önkormányzat segítségére a szervezésben, akik veterán autók felújításával foglalkoznak. Az alap ötlet tőlük származik, mert a kastélyt jó háttérnek gondolták egy Oldtimer show rendezéséhez – tudatta a polgármester.

Minden várakozásukat felülmúlta a megjelent veterán autósok száma. Ezt jól jellemzi, hogy mentesíteni kellett a forgalomtól egy útszakaszt, hogy elférjenek. Habár az előzetes regisztrációt csütörtökön lezárták, de voltak olyanok, akik szombaton reggel, a kiállítás napján jelentek meg ad hoc jelleggel, őket sem küldték el, kaptak nevezési sorszámot, ahogyan a többiek – emelte ki a polgármester.

Hatalmas siker
Támogatóiknak köszönhetően sokan részesülhettek díjazásban, amire szükség is volt, hiszen szebbnél szebb járműveket kellett a szakértőknek zsűrizni. A délelőtt folyamán hömpölygött a tömeg az utcán, annyian voltak kíváncsiak az eseményre. Annyira jól sikerült a program, hogy biztosan megismétlik. Ez most már a szirmabesenyői majális része lesz – szögezte le a polgármester.

Az MVK nosztalgia járatán utaztak
A hét elején még nem sok reményt fűztek ahhoz az esős időjárás miatt, hogy meg tudják rendezni a majálist és az Oldtimer találkozót. Volt is munka bőven a terület rendezésével, rendbe tételével. De az önkormányzat dolgozói lelkiismeretes munkával mindent megtettek azért, hogy ez ne lehessen akadály – fűzte hozzá a polgármester. Az Oldtimer kiállítás alkalmából és az MVK Zrt. jóvoltából nosztalgia buszjáratot is igénybe tudtak venni a rendezvényre látogatók. A veterán buszok szombaton Szirmabesenyő területén hat megállóhely érintésével közlekedtek óránként.

Türkizkék óriás
Egy hat személyes 1979-es Cadillac sedan de ville, teljesen eredeti állapotban, ezzel érkezett a kiállításra Emődről Bihari Zsolt. A tulajdonos elmondta, hogy négy évvel ezelőtt egy múzeumból vásárolta meg az autót Keszthelyen. A jármű „saját lábán” közlekedik, hibátlan állapotban van. A hétköznapokban nem kocsikázik vele, de alkalmanként megjáratja, ahogyan most is – hangsúlyozta Bihari Zsolt. A motorja hétezer köbcentis, közel 200 lóerős, két tonna feletti az autó, így elég sokat is fogyaszt. Országúton 19 liter, városban 28 liter benzint „eszik” – tudatta a tulajdonos.