A kiszáradás olyan veszély az autóvezetők számára, amelyre nemhogy nem gondolnak, de sok esetben nagyon is tudatosan idézik azt elő. Hosszú vezetések során szándékosan nem isznak elég folyadékot, nehogy egy WC-látogatás kedvéért meg kelljen szakítani a haladást.

Ezzel az a baj, hogy a kiszáradt szervezettel rendelkező emberek (25 ml folyadék fogyasztása óránként) ugyanolyan rossz döntéseket hoznak, mint azok, akik két-három pohár sört ittak, azaz véralkohol-szintjük meghaladja a sok helyen megengedett értéket. Pontosan kétszer annyit hibáznak az ittas és a kiszáradt emberek, mint azok, akik óránként legalább 2 deci folyadékot isznak. A Loughborough Egyetemen végezték a kutatást, Ron Maughan táplálkozástudományi professzor szerint a kiszáradás fel nem ismert veszélyforrás. Ha nincs elég víz a szervezetben, akkor csökken az agyi aktivitás, ami kihat a koncentrációra, a figyelemre és a rövid távú memóriára is.

Ugyanannyit hibázik a kiszáradt szervezettel rendelkező autóvezető, mint az ittas. sokan mégis szándékosan idézik elő ezt az állapotot Ugyanannyit hibázik a kiszáradt szervezettel rendelkező autóvezető, mint az ittas. sokan mégis szándékosan idézik elő ezt az állapotot

A teszt során szimulátorban kellett autóvezetőknek egy 2 órás monoton távot levezetni autópályán, első nap normál hidratáltsági állapotban, a második nap pedig kiszáradt szervezettel. Az első nap átlagosan 47 hibát vétettek az autóvezetők, a második nap pedig 101-et. Ez utóbbi nagyjából az az érték, amely a 0,08 százalékos véralkoholszinttel rendelkező autóvezetők produkálnak ugyanezen a teszten. Hibának vették a sáv akaratlan elhagyását, a késői fékezést, az út szélét jelző záróvonal érintését. A teszt tapasztalata szerint egyébként a 2 órás út utolsó negyedében hibáztak a legtöbbet az autóvezetők mindkét esetben, azaz a fáradtság sokkal jobban megviseli a kiszáradt embert.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!