Németországban abban a különleges helyzetben van a Daimler konszern, hogy a kereskedőhálózatának jelentős része, az értékesítések mintegy felét adó, 158 telephellyel rendelkező  33 képviselet a gyár közvetlen tulajdonában van. Mintegy 15 000 ember dolgozik ezekben, és ők most állásukat féltik attól, hogy a konszern kiszervezné ezeket.

Az IG Metall szakszervezet szervezésében mintegy 4000 alkalmazott tüntetett április 28-án a stuttgarti konszernközpont előtt, azt akarják elérni, hogy a gyár ne adja el a kereskedéseit. A konszern tavaly jelentette be, hogy felülvizsgálja kereskedelmi stratégiáját, és ez a folyamat még jelenleg is tart. A Daimler mindössze annyit közölt, hogy 2015 vége előtt egészen biztosan nem szabadulnak meg kereskedéstől, és hogy 2017 végéig egészen biztosan nem lesznek emiatt elbocsájtások.

A Mercedes egyébként nem csak a kereskedéseit tervezi átszervezni, egész értékesítési stratégiáját és ügyfélkezelését is új alapokra akarja helyezni a Mercedes Me program keretében. Arra is lehetőség lesz, hogy a konfigurátorban összeállított autót rögtön meg is vásárolja az ügyfél – természetesen különféle finanszírozási ajánlatok közül lehet majd választani. Márpedig ha az értékesítés egy része az interneten bonyolódik, kevesebb értékesítőre lesz majd szükség a kereskedésekben. A Daimler tulajdonában lévő márkakereskedések veszteségesen működnek, ha ezektől megszabadul, jelentősen javulnak a gazdasági teljesítményét mutató mérőszámok, ami egy tőzsdei cégnél fontos szempont.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!