A Google úgy viselkedik, mintha ő lenne a világ megváltója azzal, hogy jelentős összegeket fektet az önvezető autó fejlesztésébe, amely hamarosan alkalmas lesz arra, hogy az USA egyes tagállamaiban önállóan útra keljen. Per pillanat is már öt éves késésben vannak, hiszen az izraeli hadsereg már 2008-ban szolgálatba állította az Egyesült Államokban fejlesztett Guardium UGV G-Nius elnevezésű önjáró robotautót.

Természetesen katonai fejlesztésről van szó, amelyre azonban nem ugrottak rá az USA fegyveres erői. Azonban az izraeli hadvédelem felismerte, hogy a robotautó használatával jelentősen javíthat szárazföldi határainak biztonságán.

A központból is vezérelhető, de jelentős részben autonóm döntések alapján haladó terepjárók lényegében mozgó érzékelő-állomások, amelyek segítségével ugyanannyi emberrel sokkal nagyobb területet tudnak megfigyelés alatt tartani. Lényegében a repülő drónok szárazföldi változatai a Guardium járművei, amelyek legfeljebb 80 km/órás tempóval képesek haladni. Mivel nincsenek emberek a fedélzeten, csak minimális páncélozással rendelkezik a jármű, épp csak a legfontosabb elektronikus egységeket óvják a sérülésektől, támadás esetén az anyagi kártól eltekintve nincs veszteség.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!