Nemrég az európai hatóságok is rábólintottak az előzetes megállapodásra, így most jogerőre emelkedett a szerződés, amelynek értelmében az Opel és Vauxhall márkák tulajdonjoga a francia PSA Csoporthoz kerül. Nem ez az első eset, hogy a franciák egy amerikai konszern európai érdekeltségét szerzik meg, legutóbb 1978-ban vette át a Chrysler konszern európai részlegét a Peugeot, akkor 1 dollárt fizetett a francia Simca márkáért és a brit Rootes-csoport maradékáért. Nem volt valami sikeres a mentőakció, az idő közben Talbot néven futó márkát a nyolcvanas évek elején számolták fel – a Talbot Arizona nevű autót már Peugeot 309-esként dobták piacra -, egy brit és egy francia gyárat mind a mai napig használnak.

Most a General Motors európai leányvállalatát vásárolják meg, és már 2020-ra nyereségessé akarják tenni a cégcsoporthoz tartozó új márkákat, 2026-ra már 6 %-os nyereséghányadot akarnak elérni. A General Motors 88 év után értékesíti európai érdekeltségét, az Opel Automobile GmbH vezetésében négy új tagot neveznek ki, közülük hárman már hivatalba is léptek: Christian Müller a fejlesztésért és hajtásláncokért felelős igazgató, Rémi Girardon a gyártásért felelős alelnök, Philippe de Rovira lesz az új pénzügyi igazgató. Michelle Wen szeptember 1-jén veszi át a beszerzésért és beszállítókért felelős igazgatói pozíciót. A PSA Csoport szeretné megőrizni az Opel márka német, illetve a Vauxhall márka brit karakterét, pontosabb részleteket majd a 100 napon belül a nyilvánosság elé terjesztett Performance Plan nevű intézkedéscsomagban tudunk meg ezzel kapcsolatban. Azt már most elárulták, hogy a közös beszerzés, fejlesztés és gyártás révén éves szinten 1,7 milliárd euró megtakarítást tud elérni az Európában immár 17 %-os piaci részesedéssel rendelkező PSA Csoport az üzlet lezárását követően.

A PSA Csoport és az Opel/Vauxhall már 2012 óta együtt dolgoztak, az akkor megkötött együttműködés négy modellre terjedt ki, ezek közül elsőként az Opel Crossland X nevű szabadidő-autó került a kereskedésekbe, és hamarosan érkezik az Opel Grandland X. 2018-ban jön az Opel Combo utód, 2019-ben pedig az új Opel Corsa. A PSA Csoport egyébként a jövőben is együttműködik a General Motors-szal, az elektromos hajtások fejlesztése mellett az Opel-gyárak továbbra is készítenek majd autókat a Buick és Holden márkák számára.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!