Az Egyesült Királyság öt nagyvárosában (Brighton, Glasgow, Leeds, Manchester és Bristol) végezték el a kutatást 1140 autó vizsgálatával, amelyeket két napon át figyeltek.

A kutatásnak egyébként van egy nagyon fontos indíttatása, a brit autótulajdonosoknak évente 57 millió font, azaz 20,4 milliárd forintnyi kárt okoz a fényezést károsító madárürülék. A madarak tevékenysége mellett azt is megvizsgálták, milyen gyorsan reagálnak az autósok a „balesetekre”. Csak a megkérdezettek 17 százaléka távolítja el azonnal a madárszart, 20 százalék néhány napon belül reagál, 55 százalék megvárja a következő autómosást, míg 8 százalékukat nem érdekli a dolog.

Milyen színeket tisztelnek meg a leggyakrabban a madarak

Piros 18 % Kék 14 % Fekete 11 % Fehér 7 % Szürke 3 % Zöld 1 %

Természetesen a brit ornitológusok társasága is reagált a kutatásra, szerintük bizonyított tény, hogy bizonyos színek vonzzák a madarakat, de szerintük sokkal inkább az befolyásolja a madarakat a szükségük elvégzésében, hogy épp hol vannak, nem pedig célzottan szemelik ki az egyes autókat. Azaz ha valaki olyan helyen parkol, ahol sokat pihennek a madarak, akkor bizony számíthat meglepetésekre.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!