Lehet, hogy a Tesla nagy teljesítményű és hatótávolságú villlanyautókat gyárt, de a Mercedes – amely egy ideig a cég résztulajdonosa is volt – nem aggódik azon, hogy sokáig megmaradna az amerikai cég elsősége, hiszen tapasztalat hiányában olyan minőségi problémákkal küzdenek, amelyek egy Mercedes-szintű cégnél fel sem merülhetnek. Most éppen az került a hírekbe, hogy a Tesla csak úgy javítja a rozsdásodás miatt elromló felfüggesztést, ha az ügyfél aláír egy papírt, miszerint a hibáról nem beszél a médiában…

Persze a Mercedes is készített már problémás autókat, gondoljunk a csak a kétezres évek elején a rozsdásodásra, vagy az E-osztály konstrukciós hibás fékberendezésére, de a stuttgartiak szerint ezek az idők már mögöttük vannak, a pontosan ezek miatt bevezetett belső minőségellenőrzési folyamatok miatt ilyesmi már nem fordulhat elő. Amíg a Teslának most az ilyen problémák megoldására kell koncentrálnia, a Mercedes nyugodtan fejleszti a villanymotoros hajtását, amelyet majd megfelelő időpontban piacra dob. Jürgen Schenk, a Mercedes villanymotoros autók fejlesztéséért felelős mérnöke szerint például a jelenlegi állás szerint ők évente 14 százalékkal képesek javítani az akkumulátor hatásfokát, ami azt jelenti, hogy öt évente megduplázzák az adott méretű akkumulátor-telepben tárolható energia nagyságát. Elon Musk nemrég úgy nyilatkozott, évente 5 százalékot tudnak javítani az akkumulátor energiasűrűségén, ami 15 éves periódusban jelent kapacitás-duplázást. A Mercedes biztos benne, hamarosan megelőzi majd vetélytársát e téren, mert nem ragad le egy kémiai összetételnél (lítium-ion akkumulátor), hanem kész váltani a technológiai fejlődés függvényében; egyszerre több beszállítóval is kapcsolatban van, nincs olyan kizárólagos szerződése, mint a Teslának.

A Mercedes naprakész az akkumulátoros-elektromos autók fejlesztése terén, de amíg nem lehet pénzt keresni ezekkel az autókkal, addig konzervatívan kezeli a piacnak ezt a részét. Azonban a vásárlóinak nem kell aggódnia, amint a körülmények azt lehetővé teszik vagy megkövetelik, megkapják majd az ilyen autót.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!