A GE egy 100 kWh teljesítményű, napenergiával működő, elektromos jármű-töltőként is üzemelő fedett autóparkolót épített fel a Connecticut állambéli Plainville-ben, amely az elektromos járművek tömeges feltöltésére alkalmas. Egy nap alatt 13 elektromos járművet tud teljesen feltölteni megújuló energiával. A GE Energy Industrial Solutions és az Inovateus Solar amerikai napenergia-hasznosító vállalat együttműködési megállapodást kötött, melyet a Greenbuild 2011-en, a világ legnagyobb zöldépítészeti találkozóján jelentettek be, amelynek értelmében ezentúl nagy számban fognak létesíteni hasonló töltő-parkokat szerte a világban.

A Plainville-ben megvalósított parkoló egyszerű: a napelemek napi 13 elektromos autó feltöltéséhez elegendő energiát termelnek – a töltés 6 db kettes szintű GE DuraStation1 elektromos töltőállomás segítségével történik -, sőt még a parkoló kivilágításához is marad elég energia. Az együttműködés keretében ezt a modellt másolják le különféle méretekben, különböző létesítmények – egyetemek, köz- és irodaépületek, sportkomplexumok – igényeire méretezve. Az Inovateus a GE kapcsolószekrényeit és biztonsági kapcsolóit, DuraStation és WattStation elektromos jármű-töltő állomásait, valamint hagyományosabb elektromos elosztótábláit és kapcsolóit építi be a parkolókba.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!