Kína első, Közúti Biztonsági Napjára készülve a Kínai Közbiztonsági Minisztérium közlekedési főosztálya és a China Youth Daily közös on-line felmérést végzett, hogy felmérjék a kínai autóvezetők szokásait. Minderre december 2-án kerítettek sort, mert a 122 a közlekedési balesetek bejelentésének telefonszáma.

10 682-en töltötték ki a kérdőívet, és 67 százalékuk elismerte, hogy hajtott már át piros lámpán, miközben 72,1 százalékuk elítéli ezt a „legrosszabb viselkedésként”. Ennél is rémisztőbb adat, hogy csak 80,1 százalék nyilatkozott úgy, hogy érti, mit is jelentenek a villanyrendőr jelzései. A megkérdezettek 63,4 százaléka mondta, hogy azt teszi, amit a többiek, 40,6 százalékuk úgy hiszi, soha nem fogják őt megbüntetni cselekedeteikért.

2012 első tíz hónapában a piros lámpán áthajtás 4227 balesetet okozott, amelyben 798-an vesztették életüket. Kína javítani akar a balesetei statisztikákon, ezért hamarosan az iskolarendszerben is tanítani fogják a közúti közlekedés szabályait. Kínában 2012. október végén 238 millió jármű volt bejegyezve, 256 millió embernek van jogosítványa.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért