A válaszadók alig 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy foglalkozik autója téli felkészítésével, míg 19 százalékuk a leggyakrabban tavasszal szervizeli gépjárművét. A többség azonban azt állította, hogy nem teszi időponttól függővé, mikor keresi fel a szervizt, csak akkor fordul szerelőhöz, ha meghibásodott az autója.

Azért szükséges a folyamatos karbantartás, mert előfordulhat, hogy egy meghibásodás miatt az autó más alkatrészét is cserélni kell – figyelmeztetnek a Bárdi Autó szakértői. Márpedig az elromlott kocsi nemcsak a család költségvetését terheli meg, de más kellemetlenségekkel is járhat. Előfordulhat, hogy több napon keresztül sem használható az autó, így jelentősen megnő például a tulajdonos munkába bejutásának az ideje.

Érdemes átvizsgáltatni a többéves akkumulátorokat
A szakértők ezért azt javasolják, hogy a hideg idő érkezésével ne csak a téli gumi felszerelésére figyeljünk. A 0 fok körüli hőmérséklet ugyanis igénybe veszi a gépjárműveket, különösen az akkumulátort. Ezért minden esetben érdemes figyelni az alkatrészre, hiszen már egy 3 éves akkumulátornál is mutatkozhatnak az elhasználódás jelei.
Különösen érintettek azok az autótulajdonosok, akik gyakran használják autójukat rövid utakon. A gyakori indítás nagy terhet jelent az akkumulátornak, a néhány kilométeres utak pedig nem minden esetben elegendőek az áram visszatöltéséhez. A kutatás szerint Magyarországon rengetegen érintettek, hiszen az itthoni autók 45 százaléka 10 ezer kilométert sem tesz meg egy évben. A megkérdezettek 30 százaléka mondta azt, hogy az ő autója 10-15 ezer kilométert évente és csak 23 százalékuk állította azt, hogy ennél is többet megy.

Bár a legtöbb modern akkumulátort már nem kell gondozni, ez nem jelenti azt, hogy ne ellenőrizhetnénk az állapotát. Az ugyanis, ha az önindító reggel már nem, vagy csak nehezen forgatja a motort, vagy problémás az elindulás, azt jelzi, hogy az akkumulátor töltöttsége már nem megfelelő. Télen ezért nem tanácsos hosszabb ideig gyújtáson hagyni a kocsit, ahogyan a megállás után a rádiót és a lámpákat is le kell kapcsolni.

Csak megbízható kereskedőtől szabad alkatrészt vásárolni
A Bárdi Autó szakértői hangsúlyozzák, hogy a folyamatos szervizeléssel időt és pénzt is spórolhatunk, ezért a tél előtt a szokásosnál is fontosabb az autónk téli felkészítése. Az akkumulátor mellett jó minőségű olajra, gyújtó-, és izzítógyertyára, fagyállóra, ablaktörlő lapátokra, illetve izzókra is érdemes költeni, így még a téli fagyokban is megbízhatóan működhet a jármű és biztonságosan közlekedhetünk.
A helyes akkumulátor beszerzésével kapcsolatban a Bárdi Autó szakértői azt ajánlják, hogy minden esetben megbízható kereskedőtől vásároljunk, ahol garanciával, számlával juthatunk hozzá az új alkatrészhez. Emellett minden esetben figyelni kell arra, hogy az autónak megfelelő akkumulátort építsünk be. Érdemes áldozni a fejlett technológiájú, nagyobb kapacitású, illetve nagyobb indítóárammal bíró, drágább darabokra, mivel ezek jelentősen megkönnyíthetik az autó indítását. Különösen figyelni kell a modern, start-stop rendszerrel ellátott gépkocsiknál, mivel ezek speciális, EFB vagy AGM felirattal ellátott akkumulátort igényelnek.

Az alábbi táblázatban a Bárdi Autó legkeresettebb akkumulátor-márkája, az Exide egyes típusai találhatók. Az Exide a világ egyik legnagyobb akkumulátor-gyártója, valamint a technológiai fejlesztésekben is élen jár. Számos autógyár számára szállít akkumulátorokat első beépítésre. Kínálata a teljes személygépjármű-állományt lefedi, de ezen túlmenően tehergépjárművek és motorkerékpárok akkumulátorai is megtalálhatók a választékában.