Nagyon egyszerű ötlete támadt valakinek az Egyesült Államok National Highway Traffic Safety Administration hivatalnak, a büntetés fenyegetése helyett effektíve kapjanak pénzt azok az autósok, akik betartják a sebességhatárokat.

Nosza össze is hoztak egy 50 fős kísérletet, amely során GPS jeladókkal szerelték fel az autókat, és azok automatikusan rögzítették, hol milyen gyorsan haladt az autós. Alaphelyzetben heti 25 dolláros díjat kaptak az autósok, akik ha 5-8 mérföld/órás tempóval (8-13 km/h) lépik túl a megengedett sebességet, három centet vontak le a kontójáról, ennél nagyobb sebességtúllépésnél hat centtel csökkent a pénz. Az esetleges gyorshajtások információját nem adják át a rendőrségnek, és az a gyakorlat se változik, hogy a bírságot be kell fizetni, ha egy járőr elkapja az illetőt. Az autóvezető minden egyes gyújtás-levételkor szöveges üzenetben megkapta aktuális kontóállását.

Meglepően pozitív eredménnyel zárult a kísérlet, hiszen a büntetés fenyegetése nem elég az autóvezetők megzabolázására, de ha arról van szó, hogy pénzt kapnak a szabályos vezetésért, akkor rögtön szívesen betartják a szabályokat – a kísérletben résztvevők lényegében nem követtek el 13 km/óránál nagyobb mértékű gyorshajtást. Állítólag több, Egyesült Államokbeli biztosító érdeklődik a kísérlet iránt, hiszen a szabályos vezetők kevesebb kárt okoznak, és a megelőzés (az autósok jutalmazása a helyes viselkedésért) olcsóbb, mint a karambolban megsérült járművek javíttatása.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!