A holland gyűjtő, Stinjus Schotte sok éven át nyomozott az 1906-os évjáratú Spyker után, amely a holland autógyártás egy különleges darabja, hiszen az egyedüli, az öt fennmaradt Spyker 12/22 közül, amelyet még sohasem restauráltak.

Az autó történelme nagy vonalakban ismert, 1960-ban találták rá Párizs közelében, amikor is egy gyűjtőhöz került. Ő 1980-ban Francia-Guayanába költözött, és magával vitte az autót is. Stinjus Schotte sokáig nyomozott pontos holléte után, majd eltartott egy darabig, amíg sikerült megalkudnia az autóra. Azt még mindig abban a konténerben tárolt a tulajdonosa, amiben átszállították az Óceánon.

Szerencsére rengeteg alkatrész volt az autó mellett, az idők során elporladt elemek kivételével teljes volt a Spyker 12/22. A motor 3,5 literes négyhengeres motor nem indul, de szemrevételezéssel nem a mechanikával van baj, mert a leállítás előtt jó minőségű olajat töltöttek bele, ami megakadályozta a belső korróziót. Az évjárat egyébként nem biztos, csak sejtett, hiszen az 1905-1907 között gyártott típus pontos beazonosításához egyszerűen nincs elég információ/fennmaradt autó.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!