Az olasz csendőrség és rendőrség számára is készít speciális autókat az Alfa Romeo, a Pantera illetve Gazelle (csak festésükben különböznek egymástól) alapja eddig a 2,4 literes turbódízellel szerelt Alfa 159-es volt, azonban ennek búcsúztatásával új autót készítettek, mégpedig az 510 lóerős Giulia QV alapján.

Az Arma di Carabinieri számára most adták át az első példányokat, Rómában és Milánóban lesz ezeknek a telephelye, ahol gyorsbeavatkozású járműként, illetve szükség esetén például szervszállítóként kerülnek bevetésre. Csak néhány csendőr kapja meg az Alfa Romeo gyári szakemberei által a kiképzést, amely alapján jogosultak lesznek az autók vezetésére.

Szokás szerint úgy alakítják át a karosszériát, hogy az utasfülke első része (ajtók, szélvédő, tűzfal) páncélozott, a technikához nem nyúlnak. A 2,9 literes, V6-os biturbó teljesítménye 510 lóerő, ami az extra tömeg (védelem+felszerelés) kicsivel több, mint 4 másodperc alatt gyorsítja 100 km/h-s tempóra a Panterát.

A tetőn elhelyezett fényhídon kívül is több helyen használnak kék fényű LED-eket az észlelhetőség javítása érdekében, több kamera is van a fedélzeten, amivel az autó környezetét lehet rögzíteni, a személyzet munkáját az anyósülésnél elhelyezett táblaszámítógép segíti. A megkülönböztető jelzések vezérlőpaneljét a tetőkárpiton helyezték el.

Az FCA konszern legújabb beszállítói szerződésének értelmében 2016 folyamán mintegy 800 speciális járművet szállít az olasz rendfenntartó erőknek, az Alfa Romeo Giulietták (normál járőrautók, Pantera és Gazelle típusok) mellett Jeep Renegade és Fiat Panda 4×4 típusokat.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!