4,5 literes 100 kilométerenkénti gázolaj-fogyasztásával a Golf BlueMotion nem kevesebb, mint 0,6 literrel igényel kevesebbet az alapmodellnél, miközben szén-dioxid kibocsátása 135-ről 119 grammra mérséklődött kilométerenként. A BlueMotion technikák oly hatékonyak, hogy egy Golf-tankkal (55 liter) immár az 1.200 kilométeres hatótávolság is elérhető. A Volkswagen Golf BlueMotion piaci bevezetése az év végére várható.

Az új Golf BlueMotion részletesen: a Polo, a Passat és a Passat Variant után a Golf immár a negyedik Volkswagen modell, amely hűtőrácsán és csomagtér-ajtaján a BlueMotion környezetvédelmi emblémát viselheti, s ezzel a típuscsalád legtakarékosabb változataként azonosítható. A Golf BlueMotion hajtásáról a közismerten gazdaságos, 77 kW/ 105 LE teljesítményű és 250 newtonméter forgatónyomatékot kínáló TDI-erőforrás gondoskodik.

A részecskeszűrővel szerelt dízel erőforrás motormenedzsmentjében végzett szoftver-beavatkozás eredményeképpen alacsonyabb üresjárati fordulatszám, s ezzel kedvezőbb kipufogógáz-emissziós értékek adódtak. A harmadik, negyedik és ötödik sebességi fokozat hosszabb áttételének köszönhetően a motor menet közben is alacsonyabb fordulatszám-tartományban üzemelhet, s az üzemanyag-fogyasztás csupán e megoldásoknak köszönhetően is mintegy 0,2 literrel mérséklődik.

Nem látható, ám a takarékosság szempontjából korántsem kevésbé fontos megoldásnak számít az autó aljának szinte végig burkolt, s ezzel áramlástanilag optimalizált kialakítása, illetve a csaknem teljesen zárt hűtőrács. A TDI-motor elegendő hűtőlevegő-ellátása érdekében a Golf BlueMotion hatékony kettős ventilátorral készül. A mélyebbre süllyesztett karosszériát is magában foglaló aerodinamikai megoldásoknak köszönhetően az egyébként is kedvező, 0,32-es légellenállási együttható ezúttal 0,30-ra mérséklődött.

A szén-dioxid minden egyes grammjára irányuló vadászat során a Volkswagen a különösen alacsony gördülési ellenállású, 195/65 R 15 méretű gumiabroncsokat is bevetette, amelyek 0,3 barral magasabb légnyomással futnak. A Golf BlueMotion végsebessége az összes módosítást követően 187-ről az elektronikusan leszabályozott 190 kilométer/órára emelkedett.

A Golf BlueMotion vásárlói a „Trendline” és a „Comfortline” felszereltségi szintek közül választhatnak, amelyeket azután a BlueMotion felszerelésekkel egészíthetnek ki. Az említett aerodinamikai módosításokon túl többek között a sebességváltási ajánlásokkal is szolgáló „Plus” multifunkciós kijelző (MFA Plus) és a sportfutómű is az alapfelszereltséghez tartozik. A kedvező árfekvésnek köszönhetően a Golf BlueMotion már az első kilométerektől kifizetődő, s nemcsak környezetvédelmi szempontból, hanem tulajdonosa pénztárcája tekintetében is.