Owen Diaz targoncakezelőként dolgozott a freemonti Tesla autógyárban 2015-2016 folyamán, a 11 hónapos alkalmazása alatt sorozatosan rasszista megnyilvánulásoknak volt kitéve. A munkatársai szvasztikát és rasszista szimbólumokat rajzoltak a falakra, szóban is megalázták, a főnökei pedig semmit nem tettek ez ellen, volt, hogy azt mondták neki, hogy „nem érti a viccet”. A San Francisco-i esküdtszék úgy látta, hogy Owen Diaz az igazat mondja, ezért 6,9 millió dollár fájdalomdíjat ítélt meg neki az érzelmi károkért, ezen felül 130 millió dollár kártérítést kell fizetnie a Teslának. Az autógyár még nem döntötte el, hogy fellebbez-e a döntés ellen.
A Tesla egyébként olyan munkaszerződéseket írat alá az alkalmazottaival, hogy hasonló esetekben mediátorral kell megoldani a problémákat, azonban mivel Owen Diaz kölcsönzött munkaerőként dolgozott a freemonti gyárban, ő nem írt alá ilyen papírt.

Idén egyébként ez már a második fájdalomdíj, amit a Tesla fizet rasszista megnyilvánulások miatt, májusban egy mediátor 1,02 millió dollár fájdalomdíjat ítélt meg Malvin Berry-nek, aki Diaz-hoz hasonló zaklatásokat élt meg, amikor 2017-ben belépett az autógyártóhoz. A Tesla egyébként 148 dolláros kártérítést ajánlott Malvin Berry-nek, mivel a színesbőrű alkalmazott önként mondott fel, a mediátor aztán 1,02 millió dolláros fájdalomdíjat állapított meg.
A Tesla időközben olyan csapatokat hozott létre, amelyek az alkalmazottak panaszait kivizsgálják, hogy garantálják a munkavállalók egyenlő esélyeit.