A rali havában

Egy évvel ezelőtt úttörő vállalkozásként került megrendezésre az első Várpalotai Nemzetközi Versenyautó kiállítás, mellyel a rendező az autósport helyi szimpatizánsai előtt szeretett volna tisztelegni. Főként, hogy a Várpalota fölötti lőtér murvás versenyútjai a magyar autósport aranyfedezetének részét képezik. Hosszú évek óta bonyolítanak itt tereprali rendezvényeket, s vissza-visszatérően körüldongja a várost a Veszprém rali, illetve a Fehérvár rali (az idén jelesül: 6. Duna-Alba rali).

A versenyautó kiállítás rendezői akkor még nem sejthették, de a 2003-as év végére lebonyolítást nyert Várpolta első, „saját jogú” autóversenye is, a Palota rali, amely az országos junior bajnokság keretében az év legjobb versenye elismerő címmel büszkélkedhet.

Ami a kiállítást illeti, a tavalyi kezdeményezés hagyománnyá érett. Május 8-9-én, az önkormányzat támogatásával, a Városi Sportcsarnokban ismét megrendezésre kerül a versenyutók seregszemléje. Lesz alkalom és idő körüljárni a csodás szörnyetegeket. A pályákon dübörgő gépsárkányok ezúttal ismét békésen tűrik, hogy körülsimogassák őket aprók és nagyok, s lesz mód elbeszélgetni a pilótákkal is. Természetesen a raliautók viszik majd a prímet, de emellett képviselteti magát az autósport majd minden ága.

Nem valószínű, hogy a nagyközönség ilyen körülmények között hamar elunja magát, de ha mégis, a rendezők szórakoztató kísérőrendezvényekkel gondoskodnak arról, hogy valódi családi majális kerekedjen a dologból. Művészeti bemutatók várják a nagyérdeműt. Az autó háttéripar felvonulása, szalonautók bemutatója színesíti a palettát.

Tavaly nagy sikeres volt a médiamunkások számára rendezett szlalom-versenynek. A nézők közül azonban sokan ugyancsak szerették volna kipróbálni magukat. Erre akkor nem volt mód, az idén azonban – a tombola résztvevői közül sorsolódnak ki azok a bátor jelentkezők, akik vállalkoznak egy kis „kergetőzésre” (a tombola fődíja sem akármi: egy négykerekű homoki robogó, egy úgynevezett quadmotor).

Szombaton tűzijáték keretezi a rendezvényt. A táncos lábúak pedig a sportcsarnok előtt rendezett utcabálon rophatják „kivilágos-kivirradtig”.

A versenyautó kiállítás egyfajta előképe a 6. Duna-Alba rallye-nak, amelynek utazó „vándorcirkusza” május 21-én érkezik meg a város fölötti dombokra. Május 23-án pedig startol a 2. Junior Palota Rallye mezőnye. 2004. május tehát egyértelműen a rali hava lesz ott, a Jurisics-vár tövében.