Kiírták a közbeszerzést, amelyen azt a céget keresi az orosz Ipari Minisztérium, aki 8 051 000 000 rubelért, azaz 40,3 milliárd forintért cserébe véglegesíti az elnöki autóflotta terveit, és meg is építi a járműveket; az átadási határidő 2016. december 31. Korábban a jól értesült források 12 milliárd rubeles összegről beszéltek, de még így is jó üzletet köthet a nyertes pályázó.

Arról van szó, hogy a projekttel korábban foglalkozó, de idő közben becsődölt Marussia Motors a fejlesztési eredményeit jelképes 1 rubeles összegért cserébe átadta a NAMI állami intézetnek. Az elnöki autóflottát megvalósító vállalkozás megkapja ezt a dokumentációt, amely alapján aztán teljes luxusautó-kínálatot tud megvalósítani a moduláris padlólemez és erőforrások használatával. Ezekkel pedig rengeteg pénzt tud keresni a világpiacon, így bőven megéri neki annak a kis veszteségnek a megfinanszírozása, amit a harmadával csökkentett állami támogatás jelent. Putyin elnöki limuzinja mellett a testőreit szállító kisbuszok és terepjárók is lesznek a flottában, ezen felül várhatóan a legfelsőbb politikai vezetés tagjai is az új orosz luxusautóval fognak majd járni, nem tudjuk, hány darab autót jelent ez a flotta. A NAMI által korábban megvalósított prototípus karosszériája egyébként még nem a végleges, épp csak azért burkolták be a technikát, hogy tesztelni tudják azt működés közben is. A nyertes pályázó feladata lesz a műszaki tartalom megvalósítása mellett a forma kidolgozása is.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!