Először az Egyesült Államokban léptek a törvényhozók, és tettek lépést annak érdekében, hogy az elektromos autók használata miatti adóbevétel-kiesést kompenzálják.

Washington államban olyan jogszabályt hoztak, amelynek értelmében 2013. február elsejét követően az akkumulátoros-elektromos autók tulajdonosainak évi 100 dolláros adót kell fizetniük az útalapba, minden évben a regisztráció megújításakor. Ezt jelenleg az üzemanyagba építve fizetik meg a polgárok, az elektromos autók használói nem vesznek se benzint, se gázolajat, azonban használják az utakat. A jogszabály nem terjed ki a hibrid (a konnektorról tölthetőekre sem) autókra, és azokra, amelyek 35 mérföld/órás (56 km/h) tempónál lassabb haladásra képesek csak. A felmérések szerint 1600 autó érintett az államban, és az elektromos autók tulajdonosai nem is nagyon aggódnak. A legtöbbjük több ezer dolláros adókedvezményt kapott a vásárláskor, és éves szinten nézve még így i rengeteg pénzt spórolnak azzal, hogy nem folyékony üzemanyagot tankolnak. A benzinüzemű autók (ottani) átlagos 19 000 kilométeres futásteljesítményével, 10 l/100 km-es átlagfogyasztással és a 37,5 cent/gallonos útalappal számlova évi 200 dollár körül fizetnek az úthasználatért. Még a kaliforniai Plug In America nevű, az elektromos autók terjedését szorgalmazó érdekvédelmi csoport is támogatja az új adót, mondván annak mértékét ésszerűen állapították meg.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért