Két dologgal ünnepli a Mercedes az idén 35 éves G-osztályt, először is egy limitált szériával, másfelől felvették a gyári gyűjteménybe Günter Holtorf világjáró autóját, az 1988-ban gyártott Otto becenévre hallgató példányt, amellyel az elmúlt 26 év alatt 897 ezer km-t tett meg.

Az Edition 35 limitált széria a G350 BlueTec és G500 változatokban érhető el, és kétharmadrészt kétszínű fényezéssel jön. A karosszéria gyöngyházfehér, ezüstmetál vagy fekete lehet, a kerékjárat-szélesítések, a lökhárítók, a tetőlemez és a külső tükrök minden esetben fényes feketék. Bent fekete-fehér vagy fekete Designo bőrbelsőt találunk, meg némi extra krómot, pár AMG kiegészítőt.

Günther Holtorf 1988-ban gyártott autója még nem büszkélkedhet ilyen finomságokkal, a 3,0 literes, 88 lóerős soros öthengeres szívódízel 4 fokozatú kézi kapcsolású váltón keresztül hajt, és bizony a 26 éves expedíció során mintegy fél tonnás túlsúllyal, azaz 3,3 tonnás össztömeggel közlekedett – a szériaállapothoz képest annyi volt az eltérés, hogy megerősített rugókat és lengéscsillapítókat kapott. Csoda, hogy nem borult fel, hiszen a tetőn például mintegy 400 kg-nyi felszerelést szállított folyamatosan, alaposan megemelve a tömegközéppontot.

A normál karbantartásokon kívül másra nem nagyon kellett költeni, pedig a közel 900 000 km-ből mintegy 250 000 km-t nem aszfaltúton tett meg az autó. Összesen 215 országban járt az autó, eközben 410 határátlépés történt, ami összesen fél év várakozási időt jelentett. Első külföldi autóként járt Észak Koreában és Myanmar-ban, de a Kínában megtett 25 000 km is egyedülálló teljesítmény volt – a világkerülő túráról annak weboldalán lehet többet megtudni.

Otto egyébként nem pihen sokáig a Mercedes múzeumában, ahol október 21-től csodálhatják azt meg a látogatók, hiszen 2015 elején egy két éves körútra indul, amely során Európa márkakereskedéseit látogatja végig. Az első megálló Münchenben lesz februárban.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!