Megnyitásának ötödik évfordulóját ünnepli a Porsche Múzeum, ebből az alkalomból a látogatók február 1-én és 2-án ingyen mehetnek majd be a stuttgarti létesítménybe, ahol még egy igazi különlegességet is megcsodálhatnak majd, a világ első Porschéját.

Utóbbi nem más, mint egy elektromos meghajtású szekér, amelyet nemrég találtak meg egy ausztriai pajtában, ahol 112 éven át pihent elfeledve. Egészen pontosan Egger-Lohner C.2 Phaeton típusú autó maradványairól van szó, amelynek több alkatrészére is beütötték a P1 feliratot – maga Ferdinand Porsche is részt vett az építésben még 1898-ban.

A hajtáslánc tömege 130 kg volt, az elektromotor teljesítménye tartósan 3, rövid ideig 5 lóerő, és a sofőr kézzel választotta ki a 12 állású kontroller segítségével, milyen tempóval haladjon a jármű. Az cserélhető karosszériával (a múzeumban a nyári, könnyű felépítmény reprodukciója látható) rendelkező Porsche P1-es 35 km/órás csúcssebességet tudott elérni, és egy feltöltéssel legfeljebb 80 km-es távolságot volt képes megtenni.

Nem is akárhogy, Ferdinand Porschével a volánja mögött és három utassal a fedélzetén az autó 1899-ben megnyert egy, kifejezetten elektromos hajtású autóknak megrendezett versenyen, amelyen az indulók fele műszaki problémák miatt feladta a küzdelmet. A második helyezett 18 perc hátránnyal ért célba.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!