Profitábilitás, költségek, cégautó

A vállalkozások ügyvezetői és gazdaságis munkatársai, de még a józan paraszti ésszel megáldott laikusok is nagyon jól tudják, hogy a nyereségességhez fogni kell a pénzt, tehát nagyon is számít, mire mennyit adunk ki. Azonban a költségeknél könnyű elsiklani azon rejtett költségek felett, amik nem szúrják ki azonnal a szemünket.

A cégautók finanszírozására elérhető legnépszerűbb konstrukció, a céges autó tartós bérlet esetén is könnyű csak a bérleti díjak számbeli összegéből kiindulni, pedig a céges autók ennél jóval összetettebb komponenseit képezik egy cég jövedelmezőségének. Nézzük is, mi mindenből áll össze a matek!

Céges autó, mint juttatás

A céges autók megtérülésének kérdésköre azért összetett, mert míg egyes sok utazást magukban foglaló munkakörök esetén abszolút elvárás a vállalati négykerekű, a juttatásként a magasabb beosztású munkavállalóknak biztosított autó előnyei nem szúrják ki a szemünket elsőre. Mikre gondolj?

Kezdjük azzal, hogy vállalatok számára kevés drágább dolog van, mint az új munkavállalók betanítása. Sokszor hónapok telnek el, mire a felmondott alkalmazott helyére érkezett új ember ténylegesen elkezd hasznot termelni, addig lényegében egy további feladatot jelent a cégnek, beleértve a közvetlen felettesei és munkatársai betanításra szánt munkaóráit. Ezért kulcsfontosságú a jó munkaerő megtartása és a fluktuáció csökkentése. Arról nem is beszélve, hogy minden kilépő munkavállaló rengeteg hasznos tudást, kapcsolati tőkét visz magával, amely így örökre kárba vész.

És hol jön be itt a képbe a céges autó? Ott, hogy a mai autóárak és üzemanyagárak mellett a munkavállalóknak egyre fontosabb szempont a vállalati autó. Mivel egy személygépjármű fenntartási költsége minimum havi több tízezer forint, nagy segítséget jelent a magáncélra is használható cégautó, így komoly megtartó erőt jelent. Főleg akkor, ha a cég telephelyére relatíve többet kell utazni. Persze nem állítjuk, hogy a céges autó a legfontosabb tényező: a munkahelyi légkör, a fizetési színvonal és a munkakör sajátosságai általában nagyobb súllyal nyomnak a latban, de a céges autó vonzerejét sem szabad alábecsülni.

Emellett azt se felejtsük el, hogy a céges autóra a cégautóadón kívül (tulajdonlás esetén) nem kell adót vagy járulékot fizetni. Ha tehát fizetésemelés helyett inkább egy céges autót ajánlunk fel egy alkalmazottnak, olcsóbban megúszhatjuk, mintha a nettó munkabérét emelnénk meg egy autó fenntartási költségének megfelelő összeggel. Az áfa visszaigénylésről nem is beszélve. Jól látszik tehát, hogy a cégautó biztosításának rejtett, azonban mégis jelentős anyagi előnyei vannak.

Komfortos megoldás cégeknek

A céges autó finanszírozására több lehetőségünk van. Vásárolhatunk is céges autót, vehetünk nyílt végű vagy zárt végű lízingbe, de dönthetünk az operatív lízing, más néven tartós bérlet mellett. Ez utóbbi megoldás méltán a legnépszerűbb a cégek körében. Mit is jelent? Azt, hogy csak béreljük az autót, a tulajdonjoga végig a lízingbe adó cégnél van, így a könyvelésben sem kell megjeleníteni.

Mik a konstrukció előnyei? A hitelre való vásárláshoz, illetve a nyílt és a zárt végű lízinghez képest tartós bérletnél nem kell önrészt kifizetni, és nincsen kamat sem. Így a vállalkozás összes pénzügyi erőforrását a működésre és a bővítésekre fordíthatja. A bérleti díj fix, így tervezhető, emellett költségként is el tudjuk számolni. Az áfa pedig a használat arányában visszaigényelhető:
– A magán- és céges használatú autóknál a bérleti díj áfájának 50%-át lehet visszaigényelni útnyilvántartás nélkül.
– Amennyiben 50%-nál nagyobb a céges használat aránya, útnyilvántartással az áfát is a használat arányában tudjuk visszaigényelni.

Ezen túl a tartós bérlet egy nagyon kényelmes konstrukció. Az esetek jó részében a szolgáltatás mind a CASCO biztosítást, mind a szervizköltségeket, valamint az összes adminisztratív teendőt magában foglalja. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy tankoljuk az autót és hó végén kiegyenlítsük a számlát. A szolgáltatás természetesen személyre szabható az igények és a ráfordítható összeg alapján, de szinte mindig sokkal kényelmesebb, fejfájásmentesebb megoldás egy tartós bérlet, mintha más konstrukciót választanánk.

Fotó: Schiller Autó Család

Schiller Flotta: évtizedes tapasztalat a magyar ügyfelek kiszolgálásában

A Schiller Flotta a több évtizedes múltra visszatekintő Schiller Autó Család tagja. Egy olyan többgenerációs családi vállalkozásról van szó, amely pont az ügyféközpontúságának és korrektségének köszönhetően nőtte ki magát szerelőműhelyből egy hét új autó márkát tömörítő komplex autós szolgáltatóvá. Ha szeretnél egy megbízható hazai vállalattól bérelni autót, nem fogsz csalódni bennük!