Az eredetiségvizsgálat célja minden esetben az, hogy az autó különböző pontjain lévő egyedi azonosítójelek meglétét egy tapasztalt szakember le tudja ellenőrizni. Lényegében megvizsgálja azt, hogy a motor, vagy éppen az alvázszám tényleg eredeti-e, nem-e történt a közelmúltban átütés.
Az eredetiségvizsgálat lebonyolítása valójában két részben történik meg.
Az egyik vizsgálat alkalmával egy erre szakosodott szakműhelyben megtörténik a gépjárművön lévő azonosítók leolvasása, majd ezt a jármű okmányaiban feltüntetett számokkal vetik össze, az észlelteket pedig beküldik az illetékes hatóságokhoz. Ezután jön a vizsgálat másik, „érdemi” része, hiszen az ott tárolt adatok szigorú szabályokkal történő összevetése ki fogja mutatni az eltéréseket, tehát ezzel ki tudunk mindenféle korrupciót, és összejátszást küszöbölni.

Fontos tudnivalók az eredetiségvizsgálatról
Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy pontosan mikor van szükség eredetiségvizsgálatra, milyen esetekben válik kötelezővé. Érvényben lévő törvény alapján elmondható, hogy minden egyes adás-vétel alkalmával szükségünk lesz a gépjármű eredetiségvizsgálatára, melynek eredménye 60 napig lesz érvényes. Ez az idő pedig elegendő lesz a gépjármű tulajdonjogának megváltozásának bejelentéséhez, hiszen az eladónak 8, a vevőnek 15 napja van a jármű tulajdonjogában történt változás bejelentésére.
Használt gépjármű vásárlás során emellett mindenképpen érdemes az autót egy szakszervizbe elvinni, teljesen átvizsgáltatni, hogy a szakemberek fel tudják mérni az autó valós műszaki állapotát is.

Milyen esetekben kell az autó eredetiségvizsgálata?
Ahogy fentebb említettük, kötelező az adott gépjárművet eredetiségvizsgálatra elvinni abban az esetben, ha tulajdonjog változás fog történni, ezt pedig az illetékes okmányirodában tudjuk bejelenteni 15 naptári napon belül.
Keresse fel bizalommal a Kaptás szervizt abban az esetben, ha az Ön gépjárművének eredetiségvizsgálatra van szüksége.
Az adás-vételi procedúra lebonyolítása mellett szükségünk lehet még rá abban az esetben is, ha az új gépjárművünk nem rendelkezik még olyan járműkísérő lappal, melyet a gyártónak kell mellékelnie, illetve akkor is, ha valamilyen korábbi beavatkozást követően megváltozott az autó alvázszáma.

Fontos az eredetiségvizsgálat akkor is, ha az autó korábban valamilyen oknál fogva ki lett vonva a forgalomból, most mégis szeretnénk forgalomba helyezni, illetve, ha az autónkat még nem vették járműnyilvántartásba az első forgalomba helyezés során. Az árakat tekintve, elmondhatjuk, hogy 3 kategóriába tudjuk csoportosítani a gépjárművek eredetvizsgálatának az árát.
Azoknak az autóknak, melyek a „kis kategóriába” tartoznak, tehát maximum 1400 cm3 hengerűrtartalommal rendelkeznek – ide tartoznak a villanyautók is –, 17 000 Forintba fog kerülni az eredetiségvizsgálata.
A „közép kategória” 1401-2000 cm3 hengerűrtartalomig terjed, az ár ez esetben 18 500 Forint.
A „felső kategória” pedig 2001 cm3 hengerűrtartalom felett értendő, 20 000 Forintba fog kerülni.
Robogók és motorok esetében az eredetiségvizsgálat ára 15 500 Forinttól -17 000 Forintig terjed, 3,5 t össztömegig a kisteherautók is beleférnek a 20 000 Forintos kiadásba. Az eredetiségvizsgálat könnyű pótkocsinál 16 000, nehéz pótkocsinál pedig 17 500 Forintba fog majd kerülni.

Nyitókép: pixabay.com