A Használtautó.hu szakportál adatai szerint a jövedéki adó emelésének bejelentése óta nincs jelentős változás a keresletben, és ez 20 forintos árkülönbség esetén a jövőben sem valószínűsíthető. 2011 eleje óta nincs lényeges elmozdulás a keresési arányokban: azok közül, akik keresésük során e két üzemanyagfajta szerint is szűrték a találataikat, 70 százalék dízel-, míg 30 százalék benzinüzemű személyautót keresnek. Ez az arány napjainkra 66:34-re változott, vagyis továbbra is kétszer akkora a kereslet a dízeles autók iránt. (Hozzá kell tenni, hogy az autót keresők kétharmada nem állított be ilyen szűrőt, vagyis az autókeresés során az üzemanyagfajta messze nem kizárólagos szempont.)

„Aki spórolni akar, annak továbbra is megéri gázolajjal üzemeltetni az autóját, mivel a dízelmotorok azonos teljesítmény mellett literben 15-20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint benzines társaik – magyarázza a változatlan érdeklődést Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Igaz ugyan, hogy az újautók körében a dízeles példányok ára jellemzően 10-25 százalékkal magasabb, de ez a különbség az autók néhány éves korára adataink szerint már jelentősen lecsökken.”

A gázolajnak a benzinét meghaladó árszintje egyébként nem ismeretlen jelenség: 2008 elejétől több mint egy éven keresztül ez jellemezte a hazai üzemanyagpiacot. A legnagyobb eltérés idején a gázolaj ára több mint 20 forinttal haladta meg a benzinét, ami – az akkori 300 forintos benzinárra vetítve – arányaiban jóval nagyobb eltérés volt, mint a novembertől várható különbség.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!