„Az év eleji visszaesést követően újra élénkülni kezdett a használt személyautók adás-vétele – értékeli a számokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Azonban miközben a kilenc évnél idősebb autók eladási száma több mint tíz százalékkal emelkedett, a 3-5 éves korosztályban negyedével kevesebb jármű cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. Az árakat illetően – az autópark öregedésével párhuzamosan – folytatódik a fokozatos lemorzsolódás. Leginkább a közép- és felső középkategóriába tartozó autók, az egyterűek és a nagykocsik tudták megőrizni a tavalyi átlagárszintet, miközben az alsó középkategóriás járművek öt, míg a mini- és kisautók átlagosan kilenc százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy éve ilyenkor.”

Az eladott használt járművek toplistáját idén is két modell, az Opel Astra (7,8%) és a Suzuki Swift (6,7%) vezeti: minden hetedik eladott jármű e két típus valamelyikét képviseli. Őket követi a Ford Focus (3,1%), a Volkswagen Golf (2,9%), az Opel Corsa (2,6%), valamint a Volkswagen Passat (2,5%). Darabszámban ez a hat típus összesen a hazai használtautó-piaci forgalom negyedét biztosította.

A belföldi kínálat szűkülését a fokozatosan bővülő használtautó-import ellensúlyozza valamelyest. Az átlagosan tíz éves import járművek immár az összes használtautó-eladás 12 százalékát biztosították ebben az időszakban – két éve még csupán öt százalék volt ez az arány. Ennek a szegmensnek az összetétele idén is alapvetően tér el a hazai használtautó-piacétól, itt ugyanis a hazai autósok által leginkább vágyott típusok vezetik a népszerűségi listát, amelynek tetején sorrendben a következő modelleket találjuk: BMW 3-as sorozat, Volkswagen Passat, Volkswagen Golf, Audi 4, Opel Astra, BMW 5-ös sorozat.

Kilátások az év második felére

„Jelenleg nincs olyan fejlemény, amely rövidebb távon alapvető fellendülést hozhatna a használtautó-piacon – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. – Az újautó-eladások volumene továbbra sem képes meghaladni a tavalyi, igen alacsony szintet, így az innen származó lecserélt autók élénkítő hatására nem számíthatunk. A használt autókra vonatkozó keresések száma ugyan jelentősen megnőtt a portálunkon az elmúlt egy év során, ám a piaci kínálat szűkössége komoly korlátot szab a lehetőségeknek. A kereslet egy része így a viszonylag magas euró-árfolyam ellenére is a használtautó-importot fogja pörgetni, ez azonban összességében legfeljebb néhány százalékkal képes növelni a teljes hazai használtautó-forgalmat.”

2013. II. negyedév:

Használtautó-index: 98,0
Változás (%): +2,1

Kínálati átlagár (ezer Ft): 1.454
Változás (%): -0,77

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!