A Buickokkal kapcsolatos lehangoló sérülési statisztika szerencsére nem érinti érzékenyen kontinensünk piacát

A LEGGYAKRABBAN SÉRÜLT AUTÓ A BUICK
Tavaly több mint 1,4 millió káreseményt tártak fel az autótörténet-ellenőrző platformon. A legnagyobb becsült javítási költség egy Ferrari 812 Superfast új tulajdonosát terhelte egy tetemes – közel 300 000 eurós (120 millió forintnyi) – összeggel. Az észlelt károk összértéke közel 5,1 milliárd eurót tesz ki, ami összemérhető például a Real Madrid futballcsapat 4,75 milliárd euróra becsült (Forbes) értékével. A legtöbb kárelőzményt mutató autómárkák listáját a Buick vezeti: 2022 során a platformon ellenőrzött Buickok 78,1%-ánál fedeztek fel korábbi balesetet, ehhez képest a sérült modellek listájának 4. helyén álló BMW 48,2%-os eredménye kifejezetten jónak mondható.

A Ferrari 812 Superfast 120 millió forint körüli javítási költsége abszolút egyedi eset, ezzel együtt valóban meghökkentő

A MERCEDESEKET FENYEGETI A LEGINKÁBB A LOPÁS
Tavaly több mint 1100 járműről derült ki, hogy lopott, a járműlopások tényleges száma azonban ennél jóval nagyobbra becsülhető, ugyanis az ilyen autók többnyire a feketepiacon cserélnek gazdát. Igen ritka, hogy a lopott autók ismét utat találjanak az autópiacra, de a több mint ezer felderített eset is azt bizonyítja, hogy még így is nagy valószínűséggel ki lehet fogni lopott járműveket. A platformon felfedezett lopott autók több mint 50%-át 2014 és 2019 között gyártották, a tolvajok körében legnépszerűbb járművek pedig 2017-ben készültek (a regisztrált összes lopott jármű 9,7%-a ebbe az évjáratba tartozik). A legnépszerűbb lopott autómárka a Mercedes-Benz (az összes ellopott jármű 14,7%a), megelőzve a BMW-t (14,4%), az Audit (10,4%), a Fordot (7,8%) és a Volkswagent (6,8%).

Számos eszköz áll rendelkezésre a digitális műszeregységek manipulálására, a futásteljesítmény átírása szinte önálló bűnözői „szakterületté” vált

AZ AUTÓK 15,2%-ÁNÁL FORDULT ELŐ KM-CSALÁS
Az elmúlt év során több mint 7,4 milliárdnyi elcsalt kilométert fedeztek fel a carVertical szekemberei. Ilyen mértékű futásteljesítményhez mintegy 1000 autónak kellene megállás nélkül közlekednie körülbelül 8 és fél évig, 100 km/órás folyamatos sebességgel. A kilométeróra-csalások átlagos aránya 15,2% volt. A platform rávilágít, hogy a 2010 és 2013 között gyártott járművek vásárlói vállalják a legnagyobb kockázatot, ugyanis csaknem minden tizedik 2011-es jármű hamis futásteljesítményű (az összes jármű 9,2%-a), ugyanakkor a 2012-ben és 2013-ban készült autók esetében is magas a kockázat, hiszen a járművek 8,6, illetve 7,9%-a érintett.

Mindent látnak
Az elemzések alapjául szolgáló információk 27 országból, az Egyesült Királyságból, az USA-ból, Németországból, Franciaországból, Spanyolországból, Olaszországból, Hollandiából, Belgiumból, Magyarországról, Romániából, Litvániából, Lettországból, Észtországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Horvátországból, Ukrajnából, a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból, Bulgáriából, Szerbiából, Svédországból, Svájcból, Dániából, Finnországból, Ausztráliából és Mexikóból származnak. Minden megállapítás a carVertical cég birtokában lévő adatokon alapszik.

Íme a legnépszerűbbek!
A 2022-es adatok alapján az 5 legnépszerűbb autómárka a BMW (15,8%), a Volkswagen (14,5%), az Audi (12,3%), a Mercedes-Benz (8,6%) és a Ford (5%) volt. A legnépszerűbb konkrét modellek a platform adatai alapján a BMW 3-as, a VW Golf, a BMW 5-ös, a VW Passat és az Audi A4-es. Az információk alapján az összes autó 24,6%-a volt fekete, 20,3%-a szürke és 14,2%-a fehér, ezt a hármast pedig a kék árnyalatok követték (10,3%).

Forrás: carVertical Fotó: archív, gyártók