Az Egyesült Államokban már hét éve folyamatosan növekednek az újautó-eladások, ez pedig azt jelenti, hogy a használtautó piacnak is folyamatosan nő az utánpótlása, amelynek következtében jelentősen felgyorsult az értékvesztés. Ez jó hír a vásárlóknak, akik 2014-ben még újkori értéküknél 26 százalékkal olcsóbban vehettek egy 3 éves autót, ma pedig újkori értékénél 32 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá egy ilyen autóhoz. Amíg 2014 folyamán egy év alatt 9,5 százalékkal csökkent egy használtautó értéke, addig 2016-ban már 17 % volt ez az érték, azaz decemberben ennyivel olcsóbb volt a januárihoz képest ugyanannak az autónak az ára. Amíg 2015 végén még átlagosan 18 400 dollárba került egy használtautó, addig 2016 végén ugyanez az érték már 15 300 dollár volt a Black Book nevű elemzőcég kutatása szerint. Természetesen nem egységes a piac, a kis- és kompakt autók, a hagyományos személyautók jobban veszítenek az értékükből, az átlagnál jobban tartják az árukat a nagy méretű szabadidő-autók és pickupok, egyébként pedig az importautók értékvesztése nagyobb az USA-beli gyártmányokénál.

A túlkínálat miatt alakul így a helyzet, ráadásul most egyre több a hároméves lízingszerződés után a piacra kerülő használtautó. A helyzet már nem csak a használtautó-kereskedőknek okoz problémát, de az újautó-finanszírozásnál is áremelkedéshez vezet, hiszen a szerződés végén alacsonyabb értéken lehet eladni az autót, a különbözetet pedig az ügyfélnek kell fizetnie – jelenleg 108 millió autóhitelt törlesztenek az Egyesült Államokban. Az előrejelzések szerint idén 2 millió autót fognak lefoglalni a nem törlesztő ügyfelektől. A nagy flottával rendelkező cégeknek is nehézséget okoz az értékcsökkenés finanszírozása, az autókölcsönzők például növekvő kölcsönzési számok mellett nullszaldóssá vagy veszteségessé váltak a flotta értékének csökkenése miatt; ebben az iparágban például bevezették, hogy közvetlenül értékesítik a használtautókat, kihagyva a köztes kereskedőt.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!