A jelenlegi piaci tendenciákat vizsgálva úgy tűnik, van még tere a használtautó-index további emelkedésének. Az év közepére ismét felgyorsult a használtautó-import növekedése: az első félévben 30 százalékkal bővült ez a szegmens az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Havonta erősen változó intenzitással, de átlagosan 12 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett személyautók száma is. Mindez áttételesen növekvő forgalmat generál a hazai használtautó-piacon is, hiszen a fenti adásvételek az esetek zömében egy korábbi autó lecserélését jelentik. Ezzel párhuzamosan kismértékben az árak is felfelé mozdulhatnak, mivel időközben a forint ismét jelentősen, 315 forint/euró körüli szintre gyengült, a drágább import pedig a helyettesítő hazai kínálatot is felértékeli.

Kategóriák szerint vizsgálva a szakportál adatbázisát, a használtautó-forgalom legnagyobb részét, 30 százalékot az alsó középkategóriába tartozó autók tették ki. A használtautó-behozatal hatása érezhető abban, hogy lassan, de folyamatosan nő mind a közép-és felső középkategóriába (jelenleg 29 százalék), mind az egyterűek kategóriájába (jelenleg 11 százalék) tartozó autók aránya a teljes piaci forgalmon belül. A leggyakrabban gazdát cserélő személyautó-típusok ebben az időszakban is az Opel Astra, a Suzuki Swift és a VW Golf voltak: az adásvételi szerződések 17 százaléka e típusok egyikére köttetett.

– Vegyes a kereslet. Úgy tapasztaljuk, nagyon keresik az öt évesnél nem idősebb autókat kevés kilométerrel – nyilatkozta lapunknak Müller Zoltán, a Nestor Speed Kft. flottakezelője. – Elsősorban az Opel, a Volkswagen és Škoda márkákat keresik. Dízel vagy benzines? Fele-fele arányban mutatkozik irántuk kereslet. A készpénzes vevők az egymilliós lélektani határig keresnek autót. Legjobban keresettek az 500 és 700 ezer forint közötti vételárú járművek, lehetőleg ötajtós kivitelben klímával. Örök sláger: Fiat Punto, VW Polo, Opel Corsa, Ford Focus, Peugeot 206. Dízel kombiban a 2001 és 2005 közötti VW Passat 1.9 PDTDI-t keresik a legjobban. Új autót kevesebbet vesznek az emberek. Az eladások hetven százalékában inkább cégek állnak a szalonokból vásárolt gépjárművek mögött.

– A használtautó.hu-n értékesítettem személygépkocsimat június közepén – mondta el a 44 éves szekszárdi László. – Két hónap alatt sokan nézték meg hirdetésemet. Telefonon többen is érdeklődtek, végül két komoly potenciális vevőjelölt volt, akik személyesen is eljöttek megnézni a gépjárművet. A második kocsimat adtam el az interneten. A naprakész, szűrt adatbázis hatékonynak bizonyult.

Nézze meg jól mit vásárol!

Sok esetben a jó vételnek tűnő használt autókra fizet rá a legjobban a vásárló. Fontos, hogy a kiszemelt autót világosban, és a szabadban tekintse meg, hogy előkerüljenek az esetleges hibák. A hullámos lemezek például balesetes múltról árulkodnak, a gyanút pedig még tovább erősíti, ha az egyes elemek színe némileg eltér egymástól. Fontos, hogy a további vizsgálódás érdekében kérjünk egy festékréteg vastagság mérőt, mely szinte minden kereskedőnek van. Ha mégsincs neki, vagy éppen nem hajlandó odaadni, akkor ott már kockázatos vásárolni. Balesetre utalnak az eltérő évszámú üvegek, biztonsági övek is. Vásárlás előtt érdemes végigpróbálni az elektromos berendezéseket is.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!