Európában a Cyber-shot DSC-V1 – a 2003-2004-es év digitális kompakt fényképezőgépe

A DSC-V1, a Sony igen népszerű Cyber-shot skálájának nagyteljesítményű modellje, amely a fotózás rajongóinak még nagyobb szabadságot nyújt a kreativitás és az egyéni megoldások tekintetében. “A négyszeres optikai zoomnak, az 5 MegaPixeles szenzornak és a fejlett jelfeldolgozásnak köszönhetően, a kisméretű és jól megtervezett Sony DSC-V1 fényképezőgép rendkívül jó minőségű digitális képek készítésére alkalmas” – indokolta a díjazást az EISA zsűri. Egy teljesen automatikus üzemeltetési mód egyesül a “tapasztalt fotósok által kedvelt nagyszámú kézi beállítás lehetőségével.” A profi fotósok számára előny még a zoom hatáskörének széles látószögű és telefotó adapterekkel való növelése, valamint a felszerelhető külső vaku, amellyel tovább fokozható a beépített vaku kreatív funkcióinak skálája.

RDR-GX7 – a 2003-2004. év DVD videomagnója

Európában A Sony vezető Dual RW házi DVD videomagnója a felvétel és a lejátszás során legjobb kompatibilitást nyújtó berendezés. Ez az első olyan DVD videomagnó, mely háromféle lemezformátumot is támogat, – DVD-R, DVD-RW és DVD+RW – és könnyedén lehet vele másolni kamkorderről DVD lemezre, valamint képes olyan jó minőségű filmanyagot is létrehozni, amely még az eredetinél is jobbnak tűnik. Ezeknek kulcsszerepe volt a díj odaítélésében. Bár a felépítése bonyolult, használata mégis egyszerű, és mindemellett meglepően jó minőségű felvételek készítésére alkalmas.

S-Master Integrált Digitális Erősítőrendszer – a 2003-2004. év európai audio innovációja

A Sony S-Master technológia kapta az EISA (Európai Kép és Hang Szövetség) 2003-2004. évi, Európában legtekintélyesebbnek számító audio innovációs díját. Az S-Master egyedülálló képessége a nagyteljesítményű konverzió impulzus-kód modulációról impulzus szélesség modulációra. “Ez a technológia először teszi lehetővé egy olyan nagyteljesítményű erősítő létrehozását, amelynél a kimenet és bemenet között nincs szükség visszacsatolásra.” Ugyancsak erőssége a technológiának a “teljesen újfajta hangerő-szabályozó, mely megőrzi a digitális jel legcsekélyebb hangárnyalatait, még a legalacsonyabb hangszintek esetében is.” Az S-Master technológiával a Sony egy olyan digitális erősítőt alkotott, amellyel tökéletesen kristálytisztává válhatott a hang. Teljesítményfelvétel szempontjából sikerült a legnagyobb hatásfokot elérni, miközben kiküszöbölték a hőképződés problémáját. Az alkalmazott tömör kapcsolástechnikával az S-Master jelentős térmegtakarítást ért el, amely közvetlen hatással van az alaplemez konstrukciójára, méretére és tömegére. Így kisebb méretű rendszereket lehet gyártani, amelyek teljesítményfelvételi igénye mindössze egynegyede a hasonló analóg rendszereknek. Az S-Master a Sony teljes audio termékskálájának sarokköve, melyet a jövőben, olyan készülékekben is lehet majd alkalmazni, mint a hordozható számítógépek és a televíziók.

EISA Díjak

Az EISA története 1982-re nyúlik vissza, amikor a szervezet a fotó kategóriában nyújtotta át a legjobb terméknek járó díjat. Néhány év múlva – követve a szórakoztató elektronikai ipar fejlődését – az audio- és videó kategóriával egészült ki az EISA díjak sora, majd 1994-ben az audio kategória részeként a házimozi területének legjobbjai is EISA díjasok lettek. Az EISA szervezetről Az EISA Európa legnagyobb szerkesztői multimédiás szervezete, 20 európai országból származó 50 audio-, mobil-, elektronikai-, video- és fotómagazin tagsága révén. Június végén minden EISA tagságba tartozó magazin képviselője összegyűlik az Európai Díjak odaítélése alkalmából. Az előző év alatt piacra dobott összes termék közül a szakmai bizottságok kiválasztják az egyes kategóriákban a legjobb terméket, berendezést vagy egyéb technológiát. A díjkategóriák nem minden évben jelennek meg újra. Amennyiben a zsűri úgy dönt, hogy az elmúlt 12 hónap alatt egy bizonyos kategóriában nem kerültek bevezetésre olyan új termékek, melyek kiérdemelnék a díjat, akkor a nevezett kategória ideiglenesen visszavonható. A zsűri természetesen tisztában van a piaci körülményekkel, így minden évben lehetőség nyílik új kategóriák megalapítására. Az EISA 18 éves fennállása alatt mindig feladatának tartotta, hogy a gyorsan változó világban ne csak kövesse a trendeket, de utat is mutasson a felhasználóknak. A díjak jól tükrözik a fejlődést, a világ gyors változásait. Az EISA élen jár az új trendek megismertetésében, ezt tükrözi a díjazott kategóriák alakulása is. Tavaly két új termékcsalád került a díjazottak közé. A multimédia területén hatalmas előrelépés, hogy megjelent egy digitális fotó-, videó- és hang fogadására, szerkesztésére, valamint lejátszására egyaránt alkalmas kisméretű laptop számítógép. Így ekkor (2002-ben) az EISA az év legjobb multimédiás eszközének is díjat adott, amelyet a Sony nyert el a VAIO notebook számítógépével. Szintén új az Internet Audio kategória, megszületése azt jelzi, hogy a világháló egyik legnépszerűbb felhasználási területe az MP3 tömörítésnek köszönhetően a zene. De említhetjük a fényképezést is, ahol a digitális fényképezőgépek, a szkennerek és a képfeldolgozó szoftverek a mindennapok eszközévé váltak. Az EISA fontos szerepe, hogy segítséget nyújt a vásárlóknak az egyre bővülő piacon az eligazodáshoz az Európa legjobb audio-, videó-, házimozi-, és fotó termékeinek díjazásával.