A mintaméret nagysága miatt a DEKRA vizsgálóállomásai által az elmúlt két évben elvégzett mintegy 15 millió darab műszaki vizsga (HU, hauptuntersuchung) tapasztalatait összesítve állították össze azt a listát, mennyire megbízhatóak az egyes autók. Csak azokat a hibákat vették figyelembe, amelyek az autóknak illetve az esetleges nem megfelelő karbantartásnak tudható be, például az ütközések utáni nem megfelelő helyreállítás nem jelenik meg ebben a felmérésben.

Nem csak életkor, de futásteljesítmény alapján is szétválogatták az eredményeket, így például az éves szinten keveset futó, de drága sportkocsik, amelyeket még akár tízéves korban is márkaszervizbe hordanak, nem kerülnek automatikusan az élre csak azért, mert nincsenek meghibásodásaik. A rendszeres karbantartásban részesülő cégautók még nagy futásteljesítménynél is megbízhatóan üzemelnek, de gyorsan kiöregednek ebből az értékelősből, ahol 50, 100 és 150 ezer kilométeres futásteljesítménynél nézik az egyes autótípusok hibáinak számát.

A legkevesebb hibája a Toyota Priusnak van, amely 13 éves korban nyeri meg 150 000 km-es futásteljesítmény mellett a kompakt kategóriát, hasonló korú járművek közül a Mercedes Vito/Viano és a Toyota Corolla Verso tudott felkerülni a DEKRA listájára, de nem kategóriagyőztesként.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!