A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnüldözési osztályának munkáját több mint 2000 önkéntes rendőr segíti, s közülük csaknem minden negyedik a Volán Tröszthöz tartozó fővárosi Volán-vállalatok dolgozója – élükön dr. Zahumenszky József megbízott vezérigazgatóval, a Vörös Csillag Érdemrenddel 1981. évben kitüntetett Volán Zászlóalj parancsnokával. Ezt a magas kitüntetést az állam és közbiztonság érdekében kifejtett önkéntes segítő munka elismeréseképpen adományozta a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa a Volán Tröszt önkéntes rendőri zászlóaljának. Nem élünk a számok bűvöletében, de amit ez a gárda a múlt esztendőben letett a bűnüldözés „asztalára”, az előtt le a kalappal. 70 000 órát töltöttek szolgálatban, amelynek során több mint

300 bűnözőt értek tetten

vagy fogtak el, s ezek között szép számmal országosan körözött „nehéz fiúkat és lányokat” is. Mintegy 800 előállítás és bekísérés is fűződik nevükhöz, feljelentéseik és jelzéseik alapján pedig igen sok büntetőeljárást indítottak a rendőri szervek.

Meszlényi Géza, a Volántourist igazgatója, Szathmári Józsefné és dr. Tóth Mihály okkal boldogok – az újabb serleg „félig” az övék Meszlényi Géza, a Volántourist igazgatója, Szathmári Józsefné és dr. Tóth Mihály okkal boldogok – az újabb serleg „félig” az övék

Szépvölgyi Károly rendőr alezredes, a fővárosi bűnügyi önkéntes rendőrök vezetője szűken méri a dicsérő szavakat, amikor azonban a Volán zászlóalj munkája felől érdeklődöm nála, azzal indítja beszélgetésünket, hogy ez a csapat a legjobbak közül is kimagaslik. A zászlóaljhoz tartozó Volántourist század 1979-ben, 1980-ban és 1981-ben egyaránt első helyen végzett a századok és csoportok versenyében, s ezáltal végleg elnyerte a háromszoros győztesnek kijáró vándorserleget; 1982-ben pedig holtversenyben végzett a Főtaxi századdal az első helyen, s övék lett fél évre a másodjára felajánlott vándorserleg is.

– Két évtizeddel ezelőtt húsz bűnügyi önkéntes rendőrrel kezdtük járni az utat, amikor még sokan nem mertek hinni abban, hogy a bűnözés elleni harcnak néhány év elmúltával az önkéntes rendőrök is aktív részesei lesznek – emlékezik Szépvölgyi alezredes.
Azóta sok száz önkéntes rendőrt számlál csupán a főkapitányság bűnüldözési osztályával szorosan együttműködő gárda, s egyre hatékonyabban segíti a kerületi kapitányságok bűnügyi megelőző és felderítő tevékenységét is. Amikor az önkéntes rendőrök delegálása céljából felkerestem Meszlényi Gézát, a Volántourist igazgatóját, ezt mondta:
– Velem kezdd a névsort! – majd diktálni kezdte a már jelentkezettek nevét.

Szathmári Józsefné, a Volántourist személyzeti és oktatási osztályának vezetője, Csete Lajos, a Volántaxisok főnöke és dr. Tóth Mihály, a Volántourist igazgatóhelyettese (egyben a század parancsnoka) Meszlényi Géza után következett ezen a listán. A Volán zászlóalj 1982. évi bűnüldöző munkájába sikerült „mélyebben”, századokra lebontva is belelátnunk. A teljesség igénye nélkül most csupán néhány eredményüket ismertetjük olvasóinkkal annak érzékeltetéséül, hogy ez az önként vállalt, sajátos társadalmi munka nemcsak elkötelezettséget, szorgalmat, kriminalisztikai, kriminológiai és jogi ismereteket, hanem

bátorságot is

kíván. A Volán Tröszt csoportjának tagjai tetten értek egy zsebtolvajnőt, aki kétszeresen is „tilosban” járt, ugyanis Budapestről korábban kitiltották. A Volán 1-es század munkáját sírkő, cipő, csizma, bőrkabát, kerékpár és másféle zsákmányra „utazó” tolvajok felderítése és tettenérése fémjelzi. S ami szintén dicséretükre szolgál, még ha nem is bűnügyi jellegű munkájukkal érdemelték ki: az általuk ellenőrzött 13 412 jármű közül 2646 valamilyen ok folytán „hibádzott”, ide értendően az illegális gépkocsi-használatot, a pilóta ittasságát, fuvardíjcsalást és műszaki hiányosságokat is.

A Volán 23-as Vállalat önkéntes rendőrei együttműködnek a VIII. kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjaival is, s tevékeny részt vállaltak egy veszedelmes betörőbanda felszámolásában. A Volán 20-as század tagjai nemrég egy betörőt „beszéltek le” arról a szándékáról, hogy kifosszon egy büfét, benzintolvajt lepleztek le – hadd ne soroljam tovább a bűnözők életét megkeserítő intézkedéseiket. A Volán oktatási központban dolgozó önkéntes rendőrök is bontogatják már szárnyaikat, ami pedig a Volántourist század tagjait illeti, „aranykönyvükben” többek között már fegyveres gyilkosjelölt elfogása is szerepel. Csete Lajos így emlékezik élete e kétségtelenül legforróbb eseményére:
– A szóban forgó férfiú arra készült, hogy golyót ereszt hűtlenné vált kedvesébe, amit a kétségtelenül csapodár hölgy szerencséjére legyen mondva, elárult annak a Volántaxis pilótának, aki őt a tetthely felé szállította. A gépkocsivezetőnek minden ügyességére szüksége volt ahhoz, hogy erről virágnyelven értesítse a diszpécserüket, aki rögtön szólt Csete Lajosnak, az pedig kocsiba pattant s krimibe illő száguldozás és végjáték után fegyverezte le munkatársával az emberölésre készülő férfit.

Csete Lajos (elöl), aki már egy gyilkosságot is megakadályozott annak idején kollégáival Csete Lajos (elöl), aki már egy gyilkosságot is megakadályozott annak idején kollégáival

Délután 5 óta körül járt az idő, amikor a Volántaxi diszpécsere rádión tudatta a pilótákkal, hogy az imént elloptak egy francia rendszámú Peugeot-t. Szinte abban a pillanatban máris a szája elé emelte a készülék mikrofonját az egyik önkéntes rendőr, és közölte a diszpécserrel, hogy az imént említett rendszámú autó éppen előtte halad. Mire a Hősök terére ért vele, a két tolvajt negyven Volán-taxi vette körül. Doma Tamás önkéntes rendőrt a legbátrabbak között említik. Amikor arról értesült, hogy az egyik sofőrt késsel támadta meg az utasa, habozás nélkül a menekülő támadó után vetette magát, s kapta el, amint éppen a fal mellett osont. Mire a rendőrök a helyszínre értek, a mentők már kórházba szállították a Doma Tamást is megöléssel fenyegető tettest. Megtörtént az is, hogy a nyaralni készülődő rendőr gépkocsiját „kötötte” el valaki, s ezáltal egy csapásra füstbe ment terv maradt csupán a rendőr és családjának vakációja. Pontosabban szólva: maradt volna, ha a Volántourist önkéntes rendőrei és a Főtaxisok nem hajtanak egy emberként azért, hogy az elkötött gépkocsit lehetőség szerint a tolvajjal együtt megtalálják. S íme, a Volántourist önkéntes rendőreinek „naplójából” vett utolsó bejegyzés.

Számos bűnöző bánta már Bíró Lajos Volán-taxis önkéntes rendőrrel való találkozását Számos bűnöző bánta már Bíró Lajos Volán-taxis önkéntes rendőrrel való találkozását

1983. január 10-én este egy nő sikoltozására lett figyelmes a barátjával gépkocsin hazafelé tartó Bíró László. A gépkocsiból kiugorva azt látták, hogy két fiatalember ütlegel és rugdos három korosabb férfit. Természetesen közbeavatkoztak, hiszen azok hárman már verve voltak. A két fickó ugyancsak keménykedett, ám alig egy perc múlva

már kezesbárányokként viselkedtek

a két pilótával szemben. Miként azt köszönő levelében dr. Csepeli Béla őrnagy, kispesti rendőrkapitány tudatta Meszlényi Gézával, a Volántourist igazgatójával, ezek a garázdák békés járókelőket támadtak meg, se szó, se beszéd alapon, e ezek között volt a XIX. kerületi Tanács VB elnökhelyettese, az építési osztály vezetője, az egyik körzeti pártszervezet titkára s annak felesége.

Dr. Zahumenszky József megbízott vezérigazgató, a Volán zászlóalj parancsnoka hangsúlyozza:
– Szerte az országban nagyon sok Volán-dolgozó segíti önkéntes rendőrként a közbiztonságot, a vállalatán belüli társadalmi tulajdon védelmét.
– S az ön számára miért fontos, hogy személyében is erősítse az önkéntes rendőrök sorait?
– Meszlényi Géza és más vezetőtársaim nevében is mondhatom: a közbiztonság védelme dolgozó társadalmunk valamennyi becsületes tagjának jól felfogott érdeke, fontos kötelezettsége. De különösen a vezetőknek.

Szöveg és kép:
Martinkó Károly

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!