Autóvezetésnél rendkívül fontos a fáradtság, álmosság leküzdése és a gyors reakciókészség fenntartása. Mindezekre a megfelelő idegállapoton kívül többek között a táplálkozásnak is fontos befolyása van. A szellemi és idegi teljesítőképességre a telt has éppen olyan rossz hatással van, mint az üres gyomor. A bőséges táplálékfelvétel, különösen a nehezen emészthető ételek ugyanis erősen igénybe veszik az emésztőszerveket. Ilyenkor az emésztéshez nagyobb vérmennyiségre van szükség. A vérelosztás megváltozása a szervezetben az agy csökkent vérellátásához vezet, aminek következtében gyakran lép fel álmosságérzés. A hosszabb vezetések egyhangúsága pedig tovább növeli az álmosságra, alvásra való hajlamot!

Bőségesebb étkezések után a gyomor és a bélrendszer térfogatnövekedése a szív helyzetének megváltozását is előidézheti. Ilyenkor gyomorfájdalmak és rosszullét, sőt szívműködési zavarok is felléphetnek. Amennyiben a szervezet hosszabb időn keresztül nem jut táplálékhoz, ez a vércukorszint csökkenését váltja ki, amivel párhuzamosan az agy energiaellátottsága is csökken. Akkor pedig a koncentráció-képesség csökkenhet, ingerlékenység, aluszékonyság és néha látászavarok jöhetnek létre. Ezek a tünetek megelőzhetők a főétkezések mennyiségének csökkentésével, és a kisebb étkezések beiktatásával a napi étrendbe.

Az összetett szénhidrátok, a keményítőtartalmú táplálékok hosszabb, tartós vércukorszint-emelkedést, az egyszerű cukrok viszont rövid ideig tartó vércukor-emelkedést eredményeznek. A fehérjetartalmú ételek közvetve szintén részt vesznek a vércukorszint emelésében, mivel egy részük a megemésztésük és felszívódásuk után ismét összetett szénhidráttá, glikogénné alakul. Mindezen tápanyagok egyidejű felvételekor a szervezet energiakészletének tartós feltöltése válik lehetővé. Ezt egy bizonyos élelmiszerrel nem érhetjük el. Ezért ésszerűen kombinálva, változatosan kell a különféle ételeket összeválogatni, és azokat célszerű kisebb adagokban elfogyasztani. Javasoljuk tehát, hogy az autóvezetők fogyasszanak minél több fehérjét, húst, felvágott, sajt, túró, hal vagy tojás formájában. Fogyasszanak keményítőtartalmú ételeket kenyérrel, főzelékféléket, zöldségféléket. Természetesen a kenyérevést nem szabad túlzásba vinni. Egy pohár tej vagy joghurt a szénhidráttartalmú élelmiszereket tökéletesen kiegészítheti. Nagyon jó hatásúak a különféle gyümölcsök, amelyeknek jelentős vitamin- és ásványianyag tartalmuk mellett az az előnyök is megvan, hogy gyorsan felszívódó egyszerű cukorféléket is tartalmaznak.

Az éjszaka vezetőknél igen fontos a megfelelő kontraszt-érzékelés, a szürkületben való látás, ami csak kielégítő A-vitamin-ellátás mellett lehetséges. Minden gépjárművezető előtt ismeretes, milyen fontos, hogy lehetőleg gyorsan visszanyerje a teljes látásképességet egy szembejövő gépjármű fényszórózása után. A fény-árnyék gyakori változásánál növekszik a szükséglet A-vitaminból. Természetesen erre a vitaminra nem csak az autóút alatt, hanem már korábban is szükség van. Az A-vitamin szükségletünket a következő élelmiszerek fogyasztásával tudjuk fedezni: máj, halfélék, tojás, sárgarépa, paradicsom, színes-főzelékfélék. Ezenkívül még egyéb más vitaminokra, így elsősorban B-vitaminokra, ásványi anyagokra is szükségük van. Ezeknek fokozott jelentőségük van a szellemi és testi készültségi állapot fenntartásakor. Ebből a szempontból mindenekelőtt a májat és egyéb belsőségeket, a sovány sajtot, halat, főzelékfélét, salátákat és gyümölcslevet említjük meg.

Mindezeket egy hosszabb autóút megkezdése előtt célszerű valamivel korábban elfogyasztani. Ilyenkor figyelembe kell venni, hogy bizonyos élelmiszerek gazdag rosttartalmúak, és gyomorérzékeny egyéneknél ezek kellemetlen gyomorpanaszokat, felfúvódást okozhatnak, ami a vezetést nagymértékben zavarhatja. Nagyobb autótúrák megkezdése előtt fontos szerepe van a kiadós, megfelelően összeállított reggelinek, amely megteremti a vezetéssel járó sajátos megterheléshez szükséges fizikai erőnlétet és szellemi teljesítőképességet. Összefoglalva a gépkocsivezetők számára javasolt táplálkozási irányelveket, a következő fontosabb szabályokat célszerű szem előtt tartani:

1. Vezetés előtt és alatt kerülni kell az emésztőszervek megterhelését nehezen emészthető élelmiszerekkel. Hosszabb szünetek a táplálkozásban szintén kerülendők, nem szabad éhesen vezetni!

2. Ritkább és bőséges étkezések helyett inkább könnyen emészthető élelmiszerekből kisebb étkezéseket kell a napi étrendbe beiktatni.

3. Hosszabb vezetés esetén célszerű az utat minden két órában megszakítani. A kisebb megállások biztosítják a táplálékfelvételhez szükséges nyugodtabb körülményeket. Vezetés közben ne együnk!

4. A puffasztó élelmiszereket kerüljük. Olyan könnyen emészthető ételeket kell előnyben részesíteni, amelyek frissek, étvágygerjesztők és gyorsan felszívódnak (pl. hidegkonyhai termékek, salátafélék, keksz, nápolyi, édes üdítőitalok, gyümölcsök, stb.).

5. A vezetés megkezdése előtt célszerű egy kielégítő, de nem túl bőséges étkezést elfogyasztani, amely megfelelően feltölti a szervezet tápanyagraktárait.

6. Végül: külföldi túráknál ajánlatos az idegen országok étkezési szokásaihoz csak fokozatosan alkalmazkodni. A túl gyors étrendváltozás és a kevésbé kulturált körülmények között való étkezés gyakran okozhat emésztőszervi bántalmakat.

Az említett főbb szempontokon kívül szeretném még egyszer hangsúlyozni: amellett, hogy az autóvezetők táplálkozására bizonyos sajátos előírások érvényesek, nem lehet számukra csak a vezetés idejére vonatkozó táplálkozási tanácsokat adni, hanem nekik is az egészségesebb életmódra, és ezen belül a mindenkori helyes táplálkozásra kell törekedniük.

Dr. Soós Aladár
tudományos munkatárs

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!