Az országban nem sokan mondhatják el magukról, hogy olyan mindent átfogó rendőrrelikvia-gyűjteménnyel rendelkeznek, mint Patus Zsolt. A börzéken, az internetes árveréseken jóformán már nem talál olyat, ami neki ne lenne meg. Patus Zsolt 1990-ben lépett a rendőrség kötelékébe. KMB-s rendőr volt a város különböző részein. A szenvedélye 2010-ben lobbant fel.
– Korkedvezménnyel nyugdíjba mentem. A szabadidőmben elkezdtem gyűjteni a régi rendőrrelikviákat, a kezdő lökést a Lada rendőrautó adta – idézte fel.
A gyűjteménye ékességei a két rendőrautó – egy Lada 1200-as és egy Opel Astra –, valamint a Yamaha XJ650P rendőrmotor. A járműveket a nagyközönség is évente többször láthatja, hiszen Patus Zsolt gyakran részt vesz velük hagyományőrző rendezvényeken. Az Opel Astra 1.6 SZR 20 éves, Szentgotthárdon, rendőrségnek gyártott modell, csupán 164 ezer kilométer van benne. Akkor mindössze 900 autó készült a rendőrségnek, ez a megmaradt néhány egyike. Az autó Kecskeméten szolgált a kommandósoknál.
– Mindent visszaalakítottam rajta, még a kerekek is eredetiek. Mivel ezt a típusú kereket már nem gyártják, így régi rendőr Astrák pótkerekeit vásároltam fel. Az eredeti bőrhuzatok jó állapotban vannak, csak a vezetőülésnél kellett javítani, ahol a bilincs és a pisztoly kikoptatta. Sok mindenben eltért az utcai változattól. Érdekessége, hogy a hátsó ajtók majdnem derékszögben kinyithatók, hogy az elkövetőt könnyebben beültethessék, sportfutóművük, erősített karosszériájuk és motorjuk volt – sorolta.

A 31 éves Yamaha XJ650P rendőrmotor minősített veterán jármű, korábban Kecskeméten szolgált
Fotó: Bús Csaba / baon.hu

A Lada 38 éves FIVA minősített veterán jármű. A régi, 70-80-as éveket idézi. A Bujtor-filmek után még egy patkó is díszíti a műszerfalát.
– Ez nem volt rendőrautó, de mivel én még ilyen típussal kezdtem, úgy alakítottam át, hogy minden részletében megfelel a régi modelleknek. Akkoriban a Lada rendőrautók lefutották a 150-200 ezer kilométert, elhasználódtak, nem lehetett lelket önteni beléjük. Minden tökéletesen működik rajta, üzemképes, akárcsak az Astra vagy a motor. Szirénáznak, urh-s rádiók használhatók bennük – mutatta meg a járműveket Patus Zsolt.
A Yamaha motor 31 éves, az is minősített veterán jármű, szintén Kecskeméten szolgált. Teljesen felújított. Patus Zsolt sosem volt motoros rendőr, ennek ellenére közel áll a szívéhez, így amikor adódott a lehetőség, 2015-ben megvásárolta. A történetet még kerekebbé teszi, hogy Patus Zsolt egy régi rendőr kmb-s irodából és lakásból álló ingatlanban él családjával. – Korábban én töltöttem be itt szolgálatot, és amikor lehetőségem nyílt rá, megvásároltam.
A családi ház minden szobája, beépített szekrénye bővelkedik a rendőrrelikviákban. A polcokon régi technikai eszközök, sisakok, régi adóvevők, szirénák, jelvények, sapkák, táskák, pisztolyok, bilincsek, traffipax, gumibotok sorakoznak, míg a szekrényekben vállfán lógnak a különböző érák női és férfi-rendőregyenruhái. A legrégebbi relikvia egy 1917-es kulacs.

A gyűjteménye ékességei a két rendőrautó – egy Lada 1200-as és egy Opel Astra –, valamint a Yamaha XJ650P rendőrmotor.
Fotó: Bús Csaba / baon.hu

– Évente legalább húsz hagyományőrző rendezvényen veszek részt járműveimmel. A Hagyományőrző Rendőrszázad tagja vagyok, melynek a vezetője Bogdán András rendőr alezredes, mindig az adott eseménytől függ, hogy éppen a Ladával, az Opellel vagy a Yamahával megyek. Az emberekben szép emlékeket idézünk fel egy nyugodtabb világból, mi vagyunk a rendőrség mosolygós arca. Munkánkat támogatja a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az utóbbi években már a feleségem, Ica is velem tart, ő a női egyenruhákat viseli, attól függően, melyik járművet vezeti – mondta.
Patus Zsolt három évig volt aktív nyugdíjas, aztán visszatért a rendőrségi kötelékbe, jelenleg a szeniorállományt erősíti. A rendőri szakma iránti szeretete már gyermekkorban megmutatkozott. Már akkor tudta, hogy rendőr szeretne lenni. Autószerelőnek tanult, de a BM tartalékos tiszti iskoláján töltötte sorkatonai szolgálatát, majd őrmesterként szerelt fel rendőrnek.
– Szeretem a szakmám, mert segíthetek az embereknek, akár az orvosok vagy a tanárok. Ha már egy embert jó útra térítek, megmentek, elégedett lehetek – jegyezte meg, majd hozzátette: – A relikviák sokat jelentenek a számomra. Gyerekként is rendőr szerettem volna lenni, öregebben már nem állok ki a sorból. A hivatásom iránti szeretetem most már örökre kitart.

Nyitókép: Patus Zsolt a 38 éves Ladával is rendszeresen jár hagyományőrző rendezvényekre,
fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe