Az RM Sothebys árverési cég Arizona Biltmore Árverésén az egyik legnagyobb érdeklődés ezt az 1937-es Mercedes 540 K Spezial Roadstert övezte, nem utolsó sorban azért, mert az Egyesült Államokban helyezték újonnan forgalomba, és végig dokumentált és ebből következően legális a tulajdonviszonya – ez utóbbi sok nagy értékű, a második világháborút átélt veterán autóról nem mondható el.

Ráadásként egy korai, előszériás példányról van szó, amelyet egy Reginald Sinclair nevű üzletember vásárolt magának mintegy 28 000 birodalmi márkáért a New York-i Mitropa Motors szalonjában, ahová 1937 április 24-én érkezett meg a kocsi. Aztán az évek során több tulajdonosa volt, valamikor a nyolcvanas évek második felében kapta jelenlegi megjelenését egy felújítás során, amikor a gyári fehér színét is lecserélték az itt látható pirosra.

Mivel azért nem vészelte át gyári állapotában a közel 8 évtizedet, a 10 227 mérföldes, azaz 16 458 km-es futásteljesítményt csak feltételesen mondják valósnak. Az 5401 köbcentis, a vezető által kapcsolható Roots-kompresszorral szerelt soros 8 hengeres még a gyári, és a Mercedes Sindelfingenben működő Sonderwagenbau műhelye által készített roadster karosszéria is még az eredeti – a faváz több elemén is olvasható a gyári karosszéria száma. Az értékbecslők 10-13 millió dollárra taksálták az autót, végül 9,9 millió dollárt, azaz 2,8 milliárd Ft-ot fizettek érte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!