Az Audi és a vitorlás sport együttműködése 2003 májusában kezdődött, amikor a négykarikás prémium márka első ízben támogatta a balatonfüredi Soling Világbajnokságot, valamint névadó szponzorként a több mint négymillió forint összdíjazású Audi Soling Grand Prix viadalt. Az Audi abban az évben még csak a Nagyhajós Bajnokság II. fordulóját támogatta, 2004-ben azonban már a teljes Nagyhajós Bajnokság az Audi Kupa nevet viselte.

Az Audi Kupán idén 21 hajóosztályban (tavaly ez a szám 18 volt) indulnak a versenyzők. Az I. fordulóra 2005. augusztus 5-től 10-ig kerül sor, Balatonfüred, Csopak, Tihany és Balatonkenese között, az Európa 30, a Dragon, a J 24-es, a Yardstick I., a Nautic, az Elliott 770, a 22-es, a 30-as, a 40-es, a 70-es és az Összevont cirkáló, valamint az Asso 99 hajóosztályok részvételével. A II. forduló augusztus 12-től 17-ig tart, Balatonfüred és Csopak közelében, a Dolfin, a Sudár Sport, a Sudár Regatta, a Regina, a Yardstick II és III, a 33-as, a 8M One Design és a Scholtz 22-es hajóosztályokkal.

A 12 napos versenyre a szervezők mintegy 400 hajó nevezését várják. Az első érvényesen megrendezett futamon az Európa 30-as osztály első helyezettje egy évre elnyeri a Tóth László Emlékfutam örökös vándordíját, és tiszteletdíjat is kap. Valamennyi további osztályban az első futam első helyezettjei tiszteletdíjban részesülnek, míg a bajnokság végén a hajóosztályok első három helyezettjét díjazzák.

A legsportosabb prémium kategóriás márka és a vitorlás sport számos közös tulajdonsággal rendelkezik: innovatív technika, magas minőség, nagy teljesítmény. A közös találkozási pontoknak köszönhető, hogy az Audi immár harmadik éve szponzorálja a vitorlás sportot, a legrangosabb hazai versenyeket, és egyben a Magyar Vitorlás Szövetség aranyfokozatú támogatója.