Bár még mindenki a Monacói Nagydíj eseményeivel van elfoglalva, arról sem szabad elfelejtkezni, hogy hétvégén hazánkban is lesz egy tradicionális autósport esemény, a 42. Nemzetközi Autós Hegyiverseny Pécsen.

A rendkívül technikás pályán az izgalmas márkakupa viadalok mellett Szász László pályacsúcs javítási kísérlete lesz a fő attrakció, de nem szabad megfeledkezni a pénteki prológról sem. Ez utóbbi azért is lényeges, mert ez lesz a versenyhétvége első hivatalos eseménye, ahol már rengeteg versenyautóval lehet találkozni.

A kisebb kategóriák számára kötelező a részvétel, tehát a pénteken 17 órakor kezdődő eseményre kilátogatók biztosan találkozhatnak a legnagyobb küzdelmeket hózó Shell V-Power Racing Renault Clio Kupa és a Mobil1 Opel Astra Classic Kupa résztvevőivel. A nagyobbak számára fakultatív a program, de remélhetőleg így is sokak élnek vele és érdekes versenyt láthatnak a nézők a Pécs Plaza parkolójában.

A hivatalos verseny azonban csak szombat reggel hétkor kezdődik, ekkortól indul be a lavina, előbb két edzés, majd két versenyfutam következik. A versenyek közül kifejezetten izgalmasnak ígérkezik a Shell V-Power Racing Renault Clio Kupa küzdelme, ahol már rengeteg kiéhezett versenyző próbálja megverni Wéber Gábort. Erre sokan esélyesek is, hiszen a Hungaroringen is nagyon jól szereplő Bárkovics Zoli nagy hegyimenő, Gál Szabolcsot sem kell félteni, ha hegyről van szó, sőt Wéber szerint Jánosi Sándor is nagy vetélytárs lehet. Mellettük még a tavaly is kiválóan teljesítő RTL Klubos Czollner Gyula is odaérhet egy dobogós helyre, sőt ha eljön, akkor a pécsi Porth Gábor felfutásai is érdekesek lehetnek. Mellettük még Él, Bzzz, Solti és Vladár is képes lehet egy jó eredményre, tehát biztosan izgalmas lesz ez a küzdelem.

A másik márkakupa, a Mobil1 Opel Astra Classic Kupa viadala is igalmas lehet, hiszen itt is van egy élmenő, akinek a skalpjára sokan ácsingóznak. Kis Asi azonban tavaly első Astrás hétvégéjén is nyerni tudott itt, tehát aki meg akarja verni, annak nehéz dolga lesz. A hírek szerint erre esélyes lehet Szamosvári, Grigalek, Bíró és a csapattárs Borbély is. A médiások is nagyon igyekezni fognak, közülük talán a tavaly itt már bizonyító Szabó Robi (Autó-Motor) és a tavalyi médiabajnok Pantl lehet gyors, de az A5-ös Janika is szeretne melléjük felzárkózni.

A többi kategória számára is izgalmas lehet a verseny, hiszen számos nagy név jelen lesz a viadalon. Itt lesz például Németh “16V” Péter (Szelep) egy Citroen Saxo Kit Car, majd pedig az eggyel nagyobb Renault Megane Kit Car volánja mögött. A nagy túrában Rácz Pistike Pólya Ádámmal (BMW) küzdhet meg, de itt lesz Pólya Miklós (BMW), Butyka György (BMW) és Zengő Zoli is a Seattal.

A Formula autók küzdelmében a bajnoki várományos Chanoch Nissany mellé jön egy nagy vetélytárs, a csapattulajdonos Szász László, aki egy Reynard-Zytekkel a pályacsúcs megjavítását tűzte ki maga elé. A régi rekordot (1.46:35) még Walter Leitgeb tartja 2000-ből egy F3000-es géppel, ezt akarja most megdönteni Szász, amihez reméljük jó idő is lesz.

Hétvégén tehát Pécsi Hegyiverseny, technikás pályával, nagy csatákkal és reméljük több pályacsúccsal, köztük az abszolút rekorddal is.