A McLaren MP4/19b Mercedes 3000 köbcentis motorja percenként több mint 19.000-es fordulatszámával és a maga 900 lóerejével megmutatja mit jelent az igazi erő. Hogy a szeleptetők és a hengerfej közti kapcsolat az augusztus 15-i magyarországi Grand Prix-n is kiállja a próbát, erről a Henkel Technológiák üzletága kiváló megoldásai gondoskodnak.

A McLaren Mercedes két pilótája Kimi Räikkönen és David Coulthard augusztus 14-15-én ismét rajthoz állnak, hogy a több mint 70 körből álló 4384 km hosszú, 15 kanyarral tarkított Magyar Nagydíjon megvívják az emberi teljesítmény és a gépek csatáját. Egy ilyen globális eseménynél, mely egymástól merőben eltérő versenyszakaszokon és klímazónákban zajlik, természetesek az emberekkel és anyagokkal szembeni átlagon felüli követelmények. A dolog alfája és omegája a hivatalos szállítónak, a Henkelnek a technológiai pontossága és hatékonysága, amely teljes mértékben eleget tesz a Formula 1 követelményeinek.

A Henkel Technológiák üzletág 2004-től felváltja a Henkel Loctite és a McLaren 1995 óta tartó üzlettársi kapcsolatát. Az eredmény: még több megoldás és “know-how” mindkét partner számára.

Több mint 90 ragasztót alkalmaztak a Formula 1-es autónál

A Henkel Technológiák üzletág a csúcstechnológiát felvonultató F1-es ligában éppúgy képviselteti magát, mint a légi közlekedésben és az űrhajózásban, vagy a nagy szériában készülő, bárki számára elérhető kocsik gyártásában. Így kézenfekvő, hogy a ragasztóanyagok terén szerzett ismereteket világszerte hasznosítani lehet a járműépítés egyik legkeményebb alkalmazási területén, az F1-ben is. Csupán az élcsoport egyetlen istállója jött szóba lehetséges partnerként: A McLaren Mercedes, mely technikai szempontból az egyik legigényesebb csoport, újra és újra arra készteti műszaki szakembereit, hogy elmenjenek a lehetőségek legvégső határáig.

A Henkel Technológiák üzletágnak mint hivatalos szállítónak sikerült elérnie, hogy összesen 92 termékét alkalmazzák a versenyautóban. A Henkel mérnökei szoros együttműködésben dolgoznak a McLaren Mercedes műszaki szakembereivel, hogy eleget tehessenek azoknak az extrém kihívásoknak, melyek elé a Formula 1 állítja a járműalkatrészeket és az anyagokat. A Henkel Technológiák üzletág által gyártott műszaki ragasztóanyagok már a szezon kezdete előtt, a szénszálas vázszerkezet és az „ezüstnyíl“ motorjának készítésénél is lényeges feladatokat töltöttek be.

A termékek nélkülözhetetlenek például az MP4/19b McLaren Mercedes csapágyainak teljesen megbízható rögzítéséhez. A biztonsági berendezések kivételével egy Formula 1-es autó valamennyi eleme és alapanyaga csupán egyetlen célt szolgál: hogy a lehető legnagyobb sebességgel lehessen megtenni a verseny kereken 300 kilométerét.

A motor azon elemek közé tartozik, melynek rendkívüli hőmérsékleti követelményeknek is eleget kell tenniük. De a Henkel Technológiák üzletág akkor is nélkülözhetetlen, amikor a motorok kritikus pontjairól – például a szeleptetők és a hengerfej közti tömítésről – van szó. Masszív erőhatások, például elcsavarodás és rezgés esetén nem léphet fel tömítetlenség, mert az a verseny idő előtti befejezését jelentené.