A gyári csapat értékes tapasztalatokat gyűjtött a teszt során. Ezeket felhasználhatják majd a klasszikus hosszú távú raliversenyen, amely legközelebb 2008. január 8-án rajtol Lisszabonból. „Tíz kitűnő tesztnapot tudhatunk a hátunk mögött. Az időjárás ideális volt, hiszen a hőmérséklet 35 és 42 Celsius-fok között volt végig. Pontosan erre vágytunk. A legkeményebb körülmények között mind megbízhatóság, mind teljesítmény szempontjából sikerült előrelépnünk” – magyarázza elégedetten a Volkswagen Motorsport igazgatója, Kris Nissen.

Két Race Touareg 2-t vetettek be a dél tunéziai Ksar Ghilanéban. Az első autóval a hosszú szakaszokon a megbízhatóságot tesztelték. A 285 lóerős, 2,5 literes, öthengeres dízelmotorral hajtott Race Touareget mind a négy páros vezette, vagyis a Mark Miller–Ralph Pitchford (USA/RSA), a Carlos Sainz–Michel Périn (E/F), a Giniel de Villiers–Dirk von Zitzewitz (RSA/D) és a Carlos Sousa–Andy Schulz (P/D) duók, valamint a tesztcsapat, azaz a Dieter Depping–Timo Gottschalk (D/D) kettős. „Minden teljesen hibátlanul zajlott. Semmi előre nem várt esemény nem történt, így több mint ‘egy dakarnyi’ távot megtettünk” – magyarázta el Kris Nissen.

A másik Touaregen, amelyet Carlos Sainz és Giniel de Villiers is vezetett, a futómű fejlesztéseit próbálták ki. „A lengéscsillapítók, a kerekek és a differenciálművek esetében érezhető fejlődést értünk el” – mondta Kris Nissen. „A bíztató eredményeknek köszönhetően az új alkatrészeket a tesztek vége felé már a hosszú szakaszokon is bevethettük.”

A tunéziai szakaszok hasonlítottak a Dakar-rali nehéz körülményeihez. A hosszú tevefüves szakaszok, az alattomos dűnék és a kemény, száraz talajú részek leginkább a nagyon megerőltető mauritániai tájra emlékeztettek. „Örülök, hogy ilyen jól sikerült minden és az egész csapat ilyen kitűnő teljesítményt nyújtott. Különösen örömteli ez annak fényében, hogy milyen megterhelő programot folytattunk, hiszen a teszteléssel párhuzamosan Carlos Sainz és Michel Périn győzedelmeskedett a világkupa nyitófutamán, a portugál Rally Transibéricón és az érdeklődés középpontjában álló észak-amerikai Baja 500 versenyen is eredményesek voltunk, illetve összesítettben nyolcadik, kategóriánkban pedig az első helyet szereztük meg a nürburgringi 24 órás futamon” – nyugtázta az elmúlt két hét igencsak pozitív egyenlegét Kris Nissen.