A Volkswagen idén rekordszámú gyári versenyzőt és négy Race Touareg prototípust indít el a versenyen.

A Volkswagen gyári autóiban Dieter Depping/Timo Gottschalk (Németország), Mark Miller/Ralph Pitchford (USA/Dél-Afrika), Carlos Sainz/Michel Périn (Spanyolország/Franciaország) ás Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (Dél-Afrika/Németország) párosok ülnek majd a lisszaboni rajtnál.

A Volkswagen fejlesztőcsapata már közvetlenül a 2007-es verseny után megkezdte a felkészülést a 2008-as versenyre, így nagyjából tizenkét hónapon állt a mérnökök és a szerelők rendelkezésére. Az új autót és a csapatokat a wolfsburgi futballarénában, egy futballmérkőzés előtt mutatták be a közönségnek. „A Dakar Rally egy kiváló lehetőség arra, hogy bizonyítsuk a márka innovatív megoldásait a nehéz kihívásokkal szemben. A Dakarra való felkészülést befejeztük, készen állunk a versenyre.” – mondta Dr. Ulrich Hackenberg, a Volkswagen fejlesztési részlegének vezetője.

A versenyre nem csak a szerelők és a technikai személyzet készült hosszasan, hanem maguk a versenyzők is, hiszen igencsak megterhelő napok elé néznek a pilóták. „Fizikálisan tökéletes állapotban kell lennünk, hiszen a több órás versenyek terhén túl a nappali forróságot és az éjjeli hideget is el kell majd viselnünk. Dakarig csak az juthat el, aki 100 %-os erőállapotban van, hiszen csak úgy lehet minden feladatot teljes koncentráltsággal végrehajtani. Itt egy apró hiba is a verseny végét jelentheti.” – vélekedett Carlos Sainz a Volkswagen csapat pilótája, majd hozzátette: „Idén talán az egyik legnehezebb Dakar vár ránk, éppen ezért igyekszünk majd végig taktikusan versenyezni. A célunk az lenne, hogy megnyerjük a versenyt a Volkswagennel.”