Nagy-Britanniában a környezetvédők a fagyisautókat találták meg legújabb célpontnak, egészen pontosan azt kritizálják, hogy a dízelmotoros kisteherautók járó motorral árulják a hideg finomságot. Erre nyújt megoldást a Nissan és a Mackie’s of Scotland együttműködésében készített fagyisautó.

A Nissan e-NV200-as volt az alap, a hűtőberendezés az autógyár által háztartások számára kínált ROAM (újrahasznosított autó-akkumulátorok) rendszeréről üzemel, partnerként pedig a Mackie’s of Scotland nevű fagylaltgyártót találta meg. Utóbbi cég megújuló energiát használ – 4,5x több áramot tápláltak az elektromos hálózatba, mint amennyit felhasználtak –, és további fejlesztésekkel akarja csökkenteni környezetterhelését. Az autót töltőpontról, a ROAM akkumulátort konnektorról lehet tölteni, illetve a tetőn elhelyezett napelemek is segítenek utóbbinak.

De nem csak a levegőminőséget javítja az elektromos fagyisautó, hanem a zajszintet is, hiszen nem dallamot játszik az emberek csábítására, hanem közösségi hálózatok segítségével értesíti az érdeklődőket pontos helyéről. Készpénz mellett bankkártyával vagy okostelefonnal is lehet fizetni a Nissan e-NV200 fagyisautónál.