Amíg a holland Lightyear egyelőre még titkolja saját konstrukcióját, a német Sono Motors már bemutatta azt a napelemes villanyautót, amelynek 2019-ben akarják megkezdeni a sorozatgyártását. Egy kompakt ötajtósról van szó, amelynél a karosszériát összesen 330 napelem-cella borítja, ezek tűző napsütés esetén akár 25 km megtételére elegendő energiát képesek termelni.

Három müncheni fiatal közösségi finanszírozással szerzett 600 ezer eurót a fejlesztésre és 1100 megrendelést is szereztek. A kerekeket egy 109 lóerős csúcsteljesítményű villanymotor hajtja, a menetteljesítményekről egyelőre nincs információ, de azt tudni, hogy két változat lesz.

Az Urban modellben 14,4 kWh kapacitású telep lesz, ami 96 km-es hatótávolságot tesz lehetővé, ezt a tervek szerint 12 000 euróért adják majd, az Extender modell 4000 euróval lesz drágább, de ennek már 30 kWh akkumulátora lesz, ami 193 km-es hatótávolságot ígér – mindkét esetben meglesz a napelemes töltés lehetősége. A Sono Sion különlegessége még a kétirányú fedélzeti töltő, tehát nemcsak felvenni tudja az autó az energiát, de azt le is tudja adni háztartási gépek működtetésére vagy akár egy másik Sono Sion-t is lehet majd tölteni ilyen módon.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!