lina2

A TU/ecomotive nevű csapat már évek óta készít autókat a Shell Eco-Marathon versenyre, a városi prototípus kategóriában tavaly a Nova nevű járművel indultak, amelynek különlegessége a moduláris felépítés volt. Az idei autójuk ettől veszi át a könnyen cserélhető akkumulátor-csomagot és a villanymotoros hajtást, a Lina igazi újdonság a bio-műanyagból készített vázszerkezet. Olyan műanyagot fejlesztettek, amelynél szénszál- helyett len erősíti a szerkezetet, ilyen lapokat kétoldalról egy méhsejt-szerkezetű vázra préselnek; az eredmény egy nagyon merev és könnyű műanyag, amelynek tulajdonságai a karbonéval összemérhetőek, de annál sokkal kevesebb energia kell az előállításához.

lina3

A négyszemélyes Linát autómegosztó-szolgáltatások számára képzelték el, ezért hagyományos zárak helyett NFC-kommunikációs egységet helyeztek el a kocsin, így megfelelő okostelefonnal vagy egyéb kütyüvel nyitható és indítható a jármű. A nyárra építik meg a teljesen működőképes példányt, amellyel valószínűleg elindulnak majd az idei Shell Eco-Marathonon, távlati cél pedig a rendszám megszerzése. Előbbi változatban mindössze 225 kg a tömeg, utóbbi esetben is 300 kg alatt marad – ekkor már négy ülés és például világítás is lesz a fedélzeten.

lina4

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!