Előbb-utóbb Afrikában is bekövetkezik a mobilitási forradalom, azonban jelentős problémát jelent még a hiányos infrastruktúra. Ezt figyelembe véve tervezték meg a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói az aCar nevű elektromos járművet, amely rossz minőségű utakon is képes haladni, cserélhető felépítményével az épp aktuális igényekhez alakítható, és az elektromos hajtás okán olcsó az üzemeltetése.

Alapvetően az olyan vidéki településeket célozzák a járművel, ahol a mezőgazdaságból élnek, és a terményeket el kell juttatni a nagyvárosok piacára. A cserélhető felépítménnyel ugyanezzel a járművel lehet a gyermekeket iskolába szállítani. A jármű maga 10 ezer euró alatti áron lesz elérhető, de ez csak egy része a csomagnak, mert rögtön a haladáshoz szükséges energiát előteremtő kiserőművet (napelemes rendszer) is adják majd hozzá, a teljes bekerülési költség egy szinten lesz egy hagyományos, belső égésű motorral szerelt járművel, viszont az üzemeltetése olcsóbb lesz, tehát rögtön megéri majd a használat.

Az összkerékhajtásnak köszönhetően maximális terheléssel is jól mozog majd a saras földutakon, igaz, a hatótávolság a 20 kWh-s akkumulátor-csomaggal csak 80 km. Az első gyakorlati teszteken már túl is vannak, júliusban Ghánában próbálták ki az aCart éles körülmények között, a magas páratartalom és hőmérséklet semmiféle problémát nem okozott a több hetes tesztelés során. Most a sorozatgyártás megszervezésén dolgoznak a Müncheni Műszaki Egyetem szakemberei, akik a lehetőleg helyben szeretnék megoldani az összeszerelést.

Az első példányokat majd Európában készítik a kifejezetten e célra életre hívott Evum Motors GmbH cégnél, azért, hogy a később Afrikában dolgozó munkásokat a német szakemberek tanítsák be a megfelelő folyamatokra. Megfelelő érdeklődés esetén egyébként akár Európában is piacra dobják majd a járművet, mifelénk elsősorban kommunális használatra lehet érdekes a helyi károsanyag-kibocsájtás nélküli, olcsó és strapabíró aCar.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!