Még januárban bejelenti az ABB cég, hogy hová telepíti az első elektromos autó gyorstöltő állomását, a helyszín és az időpont most még titkos. Ami biztos: magyar gyártású a szerkezet.

A cég Magyarországon tavaly ünnepelte húsz éves születésnapját, és a cégcsoport filozófiájának megfelelően igyekezett nálunk is jelen lenni a nagy fejlődési lehetőségeket nyújtó területeken, például felvásárolt egy magyar céget, akik elektromos (gyors) töltő készülékek fejlesztésével foglalkoztak. Többek között ezért is lett alapító tagja az eMobility hálózatnak a cég, amely egyébként az energetikai iparban van jelen, de például a vonatközlekedés területén is komoly pozíciókkal rendelkezik.

Az elektromos autók mellett is azért tették le voksukat, mert az egyébként nehezen (drágán) tárolható villamos energia termelése a jövőben jellemzően a megújuló energiaforrások felé mozdul el, azon belül is a szélerőmű az egyik legjobban terjedő áramtermelési forma. Ennek egy hibája van: nem a felhasználói igény, hanem a széljárás függvényében termel energiát, ma még a hagyományos erőműveket kell visszafogni, ha erősen fúj a szél, az elektromos autók a hálózathoz csatlakoztatott akkumulátoraikkal ideális puffert jelentenének – az olcsó betáplálásért cserébe a felhasználónak fel kell majd készülnie arra, hogy esetenként energiát vesznek ki az akkumulátorából. Ez azonban még a jövő zenéje, a kritikus tömeg elérése még nagyon optimális körülmények között is egy évtizedig tart. Addig az elektromos töltőállomások telepítésével szeretné kivenni a részét az ABB az e-mobilitásból.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!