A Kia 2500 példányt készít a Ray EV elnevezésű elektromos járművéből, azonban ezek egyikét se lehet megvásárolni. Az ok prózai: jelenleg még nincs elég elektromos töltőállomás Dél-Koreában, a jelenlegi 500 egység csak a nagyobb városokat fedi le. Ha minden jól megy, 2013-ra már 2600 töltőállomás lesz az országban, és akkor már meg is lehet majd vásárolni az autót.

Az addig készített összes autót épp ezért kormányhivatalok és nagyvállalatoknak adják, ennél a használói körnél ugyanis záros területen belül mozognak az autók. A lítium-ion akkumulátort a padló alá építették be, egy feltöltéssel legfeljebb 140 kilométert lehet megtenni, gyorstöltéssel 25 perc alatt lehet feltölteni a telepet.

A motortérbe egy 68 lóerő/167 m teljesítményű elektromotort építettek, ami 15,9 másodperc alatt gyorsítja 100 km/órás tempóra az autót, és 130 km/órás csúcssebességet tesz elérhetővé. Az elektromos változat 185 kg-mal nehezebb a benzinesnél (1185 kg), és már rendelkezik egy olyan zajgenerátorral, ami 20 km/órás tempó felett figyelmezteti a gyalogosokat a közeledtére.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!