Négy sofőr – köztük a korábbi Dakar-győztes Shinozuka Kenjiro – váltott vezetéssel hajtották a Suzuki Every elektromos kisteherautót egy, Ogota városánál kijelölt 25 kilométeres körpályán. Az eredmény pedig egy feltöltéssel megtett 1300 km lett, ami jelentősen túlszárnyalja a korábbi világrekordot, ami 1003,2 km volt.

Semmi különösebb trükköt nem alkalmaztak a sofőrök, azon kívül hogy minimalizálták az elektromos fogyasztók használatát, és nagyjából 30 km/órára vették vissza a tempót. Még múlt kedden tervezték a rekorddöntést, de a havas időjárás miatt 24 órával elhalasztották a rajtot, hogy aztán mintegy 43 óra elteltével leálljon az autó. Az eseményt dokumentálták is, a minősítés érdekében már is be is nyújtották azokat a Guinness szerkesztőségének.

A Suzuki még 2011 nyarán állította forgalomba a 13 darab, lítium-ion akkumulátorral szerelt Every kisteherautót, tesztelési célból. Nagyjából 5 óra alatt lehet felölteni a telepet, amelyben a Suzuki állítása szerint 100 km megtételére elegendő energia tárolható – ezt a teljes, 2 személy+250 kg terhelés kihasználásával mérték. Nem tudni, hogy idő közben kicserélték-e a jármű telepét. A Suzuki az elektromos haszonjárművekkel szerzett tapasztalatait a „Next Generation Environmental Vehicle” fejlesztőközpontban hasznosítja majd, amely a tervek szerint 2016 augusztusában kezdi meg működését.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!