A filmet Isaac Asimov orosz science fiction író kisregényei inspirálták. Számos újszerű, lélegzetelállító vizuális effekt segítségével keltik életre a filmben szereplő robotokat. Az Audi tervezői egy képzetbeli világba álmodták meg az Audi RSQ sportkupét, amely az Audi dizájn vízióját vetíti előre. A markáns hűtőrácsról egyértelműen felismerhető az autó, mely Alex Proyas rendező egyedülálló ötleteit is magában foglalja: az Audi nem kerekeken, hanem gömbökön halad a futurisztikus Chicago utcáin.


Az Audi számos filmben volt jelen szériában gyártott modelljeivel, eddig azonban még nem fordult elő, hogy egy teljesen új autót tervez a négykarikás márka egy film kedvéért.

A négykarikás modellek számos alkalommal szerepeltek Hollywood-i filmekben az elmúlt években. John Frankenheimer akció klasszikusa, a „Ronin” mellett, melyben Jean Reno és Robert de Niro játszották a főszerepet, a márka jelen volt a „Mission Impossible II” és a Russel Crowe főszereplésével vetített „A bennfentes” című filmben, valamint az „Egy Fiúról” (Hugh Grant, 2002) és a „Dr. Szöszi 2” (Reese Witherspoon) filmekben is.

A filmet 2004 júliusától vetítik Amerikában és még a nyáron megérkezik Európába is.