A terv – a 2012-ig tartó időszakban – összesen 23 milliárd euróval terheli meg a települési önkormányzatok, a tartományok és a szövetségi állam gazdálkodását, ebből közel 11 milliárdot kell állnia a központi költségvetésnek.

A számítások szerint az adott pénzügyi erőfeszítés révén 50 milliárd euró körüli pótlólagos beruházást lehet kiváltani. A konkrét intézkedések sorából a jelentések kiemelik az épületszanálási programot, az erre szánt 3 milliárd euró révén további jelentős haladást kellene elérni az energiatakarékos lakásinfrastruktúra megteremtésében.

Az állami KfW bank révén jelentős összegeket juttatnak a kis- és közepes vállalatok beruházásainak finanszírozására. Aki a lakását kisiparossal szanáltatja, az – az eddigi 600 euró helyett – 1200 eurós adóvisszatérítésben részesül. Új autó vásárlása esetén most egy évig – különlegesen környezetkímélő modellek esetében két évig – tartó mentesség illeti meg a vevőt a járműadó alól.

A vállalati beruházási kedv élénkítésére jelentős összeg jut gyorsított leírási kedvezmények finanszírozására. A gyenge pénzügyi helyzetben lévő települések 3 milliárd eurót kapnak fejlesztési munkákra. Meggyorsítják a vasutak és a vízi utak fejlesztését, a zajvédő falak építését. Nagyobb összeget szánnak a részmunkaidős foglalkoztatás, illetve az idősebb és gyengén képzett munkavállalók beállításának támogatására, legalább ezer új munkaközvetítőt vesznek fel.