Az új intézmény, amely első ízben a 2002. évi Nemzetközi Haszonjármű Kiállításon mutatkozott be a nyilvánosságnak, ma már a DaimlerChrysler AG egész Európa területére kiterjedő professzionális, márkafüggetlen használt-haszonjármű kereskedelmi tevékenységét fémjelzi.

Tavaly 18 000 jármű talált gazdára az európai hálózaton keresztül, amelyek értékesítésükből 466 millió euró árbevétel származott. Piacvezetőként különösen gazdag, felhasználási területekre bontott kínálattal várja ügyfeleit a DaimlerChrysler.

A Berlin-Brandenburgban, Dortmundban és Erfurtban működő TruckStore központok például különleges felépítményű és köztisztasági feladatokat ellátó járművek forgalmazására szakosodtak. A Németország területén működő kilenc központ közül a berlin-brandenburgi a legnagyobb. Emellett Dortmundban, Köngenben, Hamburgban, Brémában, Erfurtban, Göttingenben, Koblenzben és Münchenben is működik TruckStore. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a lakóhelyétől számított legfeljebb 250 km-es körzeten belül mindenki talál TruckStore-t Németországban.

Portugáliától Lengyelországig további 15 értékesítési pont egészíti ki az európai hálózatot. E helyeken is több nyelven beszélő szakképzett eladók szolgálják ki az ügyfeleket: az állapotfelmérést követően méltányos ajánlatot tesznek az eladásra felkínált járművekre. Csak a németországi TruckStore-ok évente közel 10.000 használt haszonjárművet értékesítenek mintegy 250 millió euró értékben. Az export aránya stabilan 40 százalék. Valamennyi TruckStore bázis önálló haszonjármű-kereskedelmi egységként működik, mind ami az egyes járművek, mind ami flották felvásárlását illeti. Kínálatuk szándékosan nem csak Mercedes-Benz modellekből épül fel, hanem valamennyi neves nyugat-európai gyártó termékeit tartalmazza.

A németországi TruckStore-okat online számítógépes hálózatba kapcsolták. Valamennyi jármű képpel, a legfontosabb műszaki adatokkal és árral szerepel közös számítógépes nyilvántartásukban. Az ügyfelek így már előre kiválaszthatják az interneten, melyiket szeretnék élőben is megtekinteni a 4000 darabos európai kínálatból. A TruckStore mércét állított átfogó kínálata egész Európára kiterjedő internetes értékesítésével. 2003 szeptemberében jelent meg a világhálón a www.truckstore.de címen.

A www.truckstore.com portálon keresztül ma már a német, francia, holland, portugál, cseh, lengyel, görög, valamint a spanyol és az olasz honlapra is ellátogathatnak az érdeklődők. Az internetes fórum átfogó segítséget nyújt a felhasználóknak a legkülönfélébb márkájú használt tehergépkocsik, pótkocsik, kommunális járművek és könnyű haszonjárművek kiválasztásában. Az egyes nemzeti weboldalak mindig az adott ország nyelvén és angolul is olvashatók. Ha nincs a rendszerben a keresési kritériumoknak megfelelő jármű, külön figyelő szolgáltatást lehet beállítani a felkutatására. Az ügyfél azonnal értesítést kap, amint megtalálják a megfelelő járművet.

Az internetes jelenlétet „a nap legjobb ajánlata”, a megközelíthetőséget szemléltető térképrészletek, valamint személyre szabott szerviz- és finanszírozási ajánlatok teszik teljessé. A Mercedes-Benz CharterWay keretében is nyújtott klasszikus finanszírozási és lízingkonstrukciók mellett egyedi kondíciókat is kínál a TruckStore. 2004 áprilisában a DaimlerChrysler Bank díjkalkulátorával egészült ki a német weboldal. Segítségével mindenki maga számolhatja ki, hogy mennyibe kerülne neki egy adott jármű finanszírozása, és a kapott adatok birtokában konkrét ajánlatot kérhet a területileg illetékes TruckStore-tól.

A TruckStore arany, ezüst és bronz kategóriába sorolja az általa forgalmazott járműveket, ami szintén nagyban megkönnyíti a választást. A használt-haszonjármű kereskedelmi cégek közül elsőként honosította meg ezt a fajta minősítési rendszert (a leírtak Németországra vonatkoznak, országonként eltérő lehet a gyakorlat).

• Az arany minősítésű tehergépkocsikra fix használtjármű-garanciát vállal a TruckStore. Ezek négy évnél fiatalabb kiváló minőségű járművek, amelyekhez igény esetén az összes karbantartási, kopóalkatrész-pótlási és törvényileg előírt átvizsgálási munkálatot is tartalmazó szervizcsomag rendelhető.

• Az ezüst kategóriába legfeljebb hat éves, friss műszaki vizsgával rendelkező járművek tartoznak – igény szerint használtjármű-garanciával.

• A bronz kategória műszakilag bevizsgált, a közlekedés szempontjából biztonságos járműveket jelöl legfeljebb 12 éves korig. Valamennyi futásteljesítményének és korának megfelelő állapotú.

Mindezek mellett 2003 októbere óta a Mercedes-Benz „On Road Service” szolgáltatását is igénybe vehetik használt járműveikre a TruckStore ügyfelei, két évre szóló garanciával együtt. Biztosak lehetnek abban, hogy jótállási vagy méltányossági alapon a lehető leggyorsabban orvoslást nyernek az esetlegesen előforduló meghibásodások. Ha Németország területén nem végezhető el a javítás nyolc órán belül (Európa más országaiban 24 óra leforgása alatt), ingyenes cserejárműre vagy napi 180 euró összegű kártérítési átalányra tarthatnak igényt.