A 36. Pirelli Kalendáriumot Botswana érintetlen és vad vidékein fotózta a világszerte híres Peter Beard hét nemzetközileg elismert modell segítségével. A művész tíz napot szánt arra, hogy megörökítse a természet segélykiáltását és lázadását az ember azon tehetetlensége ellen, hogy nem tudta véghezvinni fejlődését a környezetének és az élet számtalan formájának tiszteletben tartása mellett.

Beard több mint harminc évet élt Kenyában, és Afrika rejtélyeinek és bájainak egyik legnagyobb megjelenítőjének tartják az egész világon.

Az egyetlen remény a szépség; Peter Beard női alakjai jelenítik meg az erővel felruházott heroikus teremtményeket, aki szimbolizálják a természet magát megújító erejét. „Csak a szépség képes megmenteni a világot” – ez az üzenete az új Pirelli Naptár képeinek, felelevenítve Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij gondolatait.

Ebben a kontextusban a száműzve és nehézségek között élő elefántok, metafórája az emberi nemnek és mindannak a feldúlt világnak, amelynek meg kell találni az utat újra az elvesztett harmónia felé.
A hét főszereplő modell: a kanadai Daria Werbowy, Emanuela de Paula és Isabeli Fontana Brazíliából, akik közül utóbbi a 2005-ös Naptárban debütált, a holland Lara Stone és Rianne Ten Haken, a lengyel Malgosia Bela, valamint az az olasz Mariacarla Boscono, aki először 2003-ban, majd 2004-ben szerepelt a Naptárban.

A végeredményként elkészült Naptárat Peter Beard csak „élő szoborként” aposztrofálja. Az új Pirelli Naptár összesen ötvenhat oldalán a művésztől származó képek, idézetek és megjegyzések gazdag kollázsa található a környezetet, a klímaváltozást, a globális felmelegedést, túlnépesedést és a természeti erőforrások kimerítését illetően. „Legjobban a természet világméretű pusztítása miatt aggódom.” – nyilatkozta a fényképész.

– „Teljesen elfelejtettük, mi az, amin az evolúció alapszik, és hogy milyen fontos a sokféleség a természetben. Ez a megközelítés fajunk túlélésének legfontosabb alapja.”

A tavalyi kínai kiadást követően, ahol Patrick Demarchelier csodálatos módon mutatta be az ősi teaházak és új kínai metropoliszok közötti ellentétet, a Pirelli Naptár most Afrika azon vad és érintetlen tájaira költözött, amit eddig még nem érintett a háborúk szele, és ahol a legnagyobb koncentrációban él a vadvilág: ez a dél-Afrikai Botswana.
Peter Beard két eltérő világot reprezentáló, autentikus és ősi régiót választott a fotózáshoz: az Okavango folyó deltatorkolatában található oázist és a Kalahári sivatag kiszáradt területeit. Két helyszín, melyek erőforrásait eddig még nem merítették ki teljesen, és amelyek ideális beállítást biztosítottak a fotós elképzeléseinek megvalósításához, aki szerette volna önálló metafizikai egységként bemutatni a természetet. Az örök körforgásban lévő természetet, amely a végtelen kreativitás forrása, és amelynek ritmusával és törvényeivel kezdődik és végződik minden.

A Naptár fotózása és összeállítása során a készítők mindent megtettek, hogy csökkentsék az előállítás káros környezeti hatásait. Peter Beard üzenetével összhangban a Pirelli Naptár díszbemutatóját Zero Impact® (nulla hatású) eseményként szervezték meg.
A Pirelli a LifeGate kezdeményezéssel közösen hozzájárul egy új erdőterület létrehozásához és védelméhez Costa Ricában, mely ugyanannyi CO2 elnyelésére lesz alkalmas, mint amennyit a naptár előállítása és a bemutató gála során kibocsátanak. A naptárat természetes, ólommentes papírra nyomják.