Az EUvonal.hu értesülése szerint az Európai Bizottság január 23-án készül közzétenni a bioüzemanyagok előállításának ösztönzésére kialakított javaslatát. A tagállamok 2007 márciusában állapodtak meg arról, hogy 2020-ra a szállításban használt üzemanyagok 10 százalékának bioüzemanyagból kell származnia. A Bizottság erre vonatkozó szabályozástervezetének megjelenése előtt azonban, számos zöld szervezet és szakértő arra mutatott rá, hogy a célok megvalósítása megannyi negatív következménnyel járhat.

A múlt héten 17 civil szervezet – köztük az Oxfam és a Friends of the Earth – levélben kérték Andris Piebalgs energiaügyi biztost, hogy a Bizottság vezessen be jóval szigorúbb normákat a bioüzemanyagok termelésére vagy mondjon le a kijelölt célokról. A szervezetek szerint ugyanis a jogszabálytervezet nem biztosít elegendő védelmet például a szavannáknak vagy a füves területeknek, amelyeket nagyban veszélyeztetne a mezőgazdasági termelés kiterjesztése.

Amennyiben e széndioxid elnyelő területek csökkennének, nőne az üvegházhatású gázok az atmoszférába történő bekerülése, s így a bioüzemanyagok használata semmilyen előnnyel nem járna. A civilek szerint a javaslat nem védi meg a víz- és talajkészleteket sem és a nagymértékű bioüzemanyag előállítás negatív hatással lehet az élelmiszer- valamint takarmányárakra, és növelheti a vízhiányt is, ami elsősorban a szegényebb rétegeket sújtaná.

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos szerint a kijelölt célokat meg kellene változtatni, mert még mindig jobb, ha az EU nem teljesíti a bioüzemanyagok előállítására kitűzött célokat, mint, hogy környezeti károkat okoz és a szegényebb rétegeket veszélybe sodorja. Dimas a BBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „látjuk, hogy a bioüzemanyagok által okozott környezeti és szociális problémák nagyobbak, mint gondoltuk. Ezért nagyon óvatosnak kell lennünk.”